‘Toren showt de mooiste plekjes van De Onlanden’

Impressie van de uitkijktoren.

Impressie van de uitkijktoren.

Toch een uitkijktoren in natuurgebied De Onlanden tussen Groningen en Peize. Zet maar neer, lijken de Groningers te denken.

Ze protesteerden niet, toen de plannen voor de toren gisteravond werden gepresenteerd door Natuurmonumenten. In de Onlanderij, bij de entree van het natuurgebied aan de kant van Groningen, kon iedereen terecht om te horen over de 25 meter hoge toren die Natuurmonumenten in het gebied wil bouwen. Felle tegenstanders waren er niet te vinden.

Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten is blij dat de toren er komt. Hij biedt uitzicht op het natuurgebied met waterberging en de skyline van de stad. Alle lichten staan op groen; de vergunningen zijn binnen en de financiering is rond. Veel weerstand uit de buurt Ter Borch lijkt er na de eerste infoavond niet te zijn.

Middenin

Zwiers kan niet wachten tot de toren er staat. ,,Dit gebied wordt heel veel gebruikt door fietsers, hardlopers en wandelaars. Die gaan er eigenlijk omheen, maar dan zien ze niet wat dit gebied werkelijk zo mooi maakt: de grootsheid, de robuustheid. De echte mooie dingen zitten er middenin en die kun je straks vanaf het plateau zien.’’

De toren komt in een stukje bos te staan langs de Drentsedijk. Hij komt boven de bomen uit, zodat bezoekers 360 graden in het rond kunnen kijken. Daar moeten ze wel iets voor doen. Er komt een parkeerplek voor maximaal vijftien auto’s. Zwiers: ,,Vanaf daar moeten mensen eerst een stuk lopen. Het moet niet te makkelijk zijn om de toren te bereiken. Dan is de beloning van het uitzicht nog groter.’’

Voorjaar

Bang voor overmatig autoverkeer is Natuurmonumenten niet. ,,Het wordt geen massa-attractie die hordes mensen trekt’’, denkt Zwiers.

Zo’n vijf jaar geleden waren er ook al plannen voor een uitkijktoren. Het futuristische ontwerp moest een miljoen euro kosten en kreeg flink wat kritiek. Het plan werd twee jaar geleden afgeschoten. De nieuwe variant kost de helft en oogt natuurlijker met een bekleding van hout.

Zwiers: ,,Nog steeds een hoop geld, maar het is het dubbel en dwars waard. Om zo’n gebied als dit moet je geen hek zetten. Mensen moeten het kunnen beleven.’’

De toren staat er naar verwachting volgend voorjaar. Donderdag is er nog een infoavond in de Peizer Hopbel in Peize.