Direct naar artikelinhoud

KNVB breekt met traditie met aanstelling Fred Grim

Met de aanstelling van Fred Grim als eerste assistent van bondscoach Danny Blind bij het Nederlands elftal breekt de KNVB met het beleid een oud-international aan te wijze als assistent. De afgelopen 25 jaar zat er altijd iemand naast de bondscoach die zelf ook in het Nederlands elftal had gespeeld.

Fred GrimBeeld anp

Oud-doelman Grim stond in zijn carrière onder de lat bij Ajax en Cambuur, maar verdedigde nooit het doel namens het Nederlands elftal. Vorige week schoof de voetbalbond de 51-jarige Grim als opvolger van Marco van Basten door vanuit Jong-Oranje, waar hij ruim een jaar als trainer voor de groep stond.

Dick Advocaat was de laatste assistent-bondscoach zonder interlandervaring. De Hagenaar assisteerde van 1990 tot 1992 Rinus Michels, voordat hij hem als bondscoach opvolgde. Met Rinus Israël (47 interlands) als assistent van Advocaat begon een periode waarin steevast plek was voor een oud-international in de technische staf van Oranje.

Guus Hiddink gaf als bondscoach in 1997 Ronald Koeman (78 caps) en een jaar later ook Frank Rijkaard (73) de kans aan het grote werk te ruiken. Ze ontwikkelden zich tot toptrainers in de Spaanse en Engelse competitie. Bert van Marwijk vertrouwde in 2008 op Phillip Cocu (101 interlands) en Frank de Boer (112), die met PSV en Ajax de laatste zes landstitels van Nederland zouden winnen.

Dick Advocaat was tussen 1990 en 1992 de laatste assistent-bondscoach zonder interlandervaring

De zestien assistenten die vanaf 1990 de bondscoach dienden, kwamen gemiddeld 62 keer uit voor het Nederlands elftal. De Boer is tot nu toe de assistent met de meeste interlands achter zijn naam. de voormalig verdediger van onder meer Ajax en Barcelona droeg 112 keer het shirt van Oranje, voordat hij zich als assistent aan de KNVB verbond.

Toen De Boer in 2010 trainer van Ajax werd, volgde Ernest Faber hem op in de technische staf van het Nederlands elftal. Faber kwam als voetballer tot één interland. Kort na zijn debuut in Oranje raakte hij zwaar geblesseerd, waardoor hij het WK van 1998 miste. Alle andere eerste assistent-bondscoaches kwamen dertig keer of meer in actie namens Oranje.

Vaak betrof het voetballers die nog maar kort daarvoor gestopt waren. Het hielp hun aan een inkijkje in het trainersvak. Anderzijds vormden de oud-internationals de ideale schakel tussen de bondscoach en de spelersgroep. De assistenten hadden vaak nog samen gespeeld met de oudere internationals. Voor de jongere spelers waren ze een lichtend voorbeeld.

Fred Grim als speler van Ajax.Beeld anp

Dit jaar was Dick Advocaat kortstondig tweede assistent na het vertrek van Ruud van Nistelrooij (70 interlands). Hij vertrok al snel om trainer te worden van het Turkse Fenerbahçe. Eerder waren Dick Voorn en Bert van Lingen derde assistenten bij het Nederlands elftal, zonder zelf interlands gespeeld te hebben.

Hans Dorjee was tijdens het EK van 1996 de enige eerste assistent-bondscoach sinds 1992 zonder een interland achter zijn naam. Hij was echter aangesteld als tijdelijke assistent nadat Rinus Israel kort voor het EK in Engeland was gestopt. Na het eindtoernooi volgde Johan Neeskens (49 interlands) Dorjee op.