Direct naar artikelinhoud

Opmars lijkt onstuitbaar: Aldi investeert fors overzee

Op het Europese vasteland hebben de Duitse discounters Aldi en Lidl al veel gevestigde supermarktketens schrik aangejaagd, in het Verenigd Koninkrijk lijkt een opmars onstuitbaar. De grote supermarktketens, Asda, Tesco, Sainsbury's en Tesco verliezen al jaren marktaandeel aan de Duitsers en Aldi kondigde maandag een nieuwe aanval aan.

De Britse olympische turner Amy Tinkler maakt een dolletje in de Aldi in Birmingham.Beeld getty

Aldi, in 1946 opgericht in Essen en sinds 1989 in het Verenigd Koninkrijk actief, gaat volgend jaar 345 miljoen euro investeren in een opknapbeurt voor de ruim vierhonderd winkels in het Verenigd Koninkrijk en gaat ook nog eens zeventig nieuwe winkels openen. Hoeveel geld gemoeid is met die uitbreiding is niet bekendgemaakt door de Duitse keten.

De tijd dat de grote Britse supermarkten schouderophalend kennis namen van 'buitenlandse' interventie in hun branche is al jaren voorbij. Aldi en Lidl zijn gezamenlijk goed voor bijna 11 procent marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk en waar de grote vier maar terrein blijven verliezen, groeien de Duitsers.

Tien jaar geleden bezaten Aldi en Lidl gezamenlijk nog amper 4 procent marktaandeel. Nergens in Europa kregen buitenlandse bedrijven in de supermarktbranche zo moeilijk voet aan de grond als in het Verenigd Koninkrijk. Waar het Franse Carrefour veel successen boekt buiten de landsgrenzen, de (inmiddels Nederlands-Belgische combinatie) AH-Delhaize vooral aan de Amerikaanse oostkust floreert, bleek de Britse supermarktwereld voor veel van die bedrijven een lastige.

Dat alles werd toegeschreven aan de vermeende conservatieve aard van de Britse consument en diens trouw aan de eigen grote concerns, die al sinds mensenheugenis de markt bepalen. Na een moeizame start snoepen de Duitse discounters nu in rap tempo klanten af van grote Britse supermarkten als Tesco en Sainsbury. Tot die conclusie kwam onderzoeksbureau Kantar Worldpanel drie maanden geleden.

De boodschap 'less is better' lijkt goed aan te slaan

Moeizame start

In het Verenigd Koninkrijk woedt al geruime tijd een prijzenoorlog. Om Aldi en Lidl een halt toe te roepen, kozen de grote Britse supermarkten voor prijsverlagingen, maar dat lijkt niet veel te helpen. De boodschap van Aldi - 'less is better'- lijkt beter aan te slaan. Waarom moet de Britse consument een keuze maken uit 24 soorten jam?, bleef de Duitse discounter maar beklemtonen.

Aldi, groter dan Lidl in het Verenigd Koninkrijk, legt de komende jaren de nadruk op het verbeteren van het 'shabby' imago van de winkels.

De gisteren aangekondigde investering is bedoeld voor betere verlichting, meer koelkastruimte, meer aanbod van verse producten. Net als in Nederland en België komen straks in de Britse Aldi's ook meer A-merken te liggen.

Aldi zag de omzet in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen drie jaar meer dan verdubbelen. De ambitie is ook het aantal winkels in de komende vijf jaar te verdubbelen. De basisfilosofie, concurreren op prijs, blijft overeind, zei Matthew Barnes, de topman van Aldi in het Verenigd Koninkrijk, gisteren. 'De Britse prijzenoorlog gaat door. We zullen waar nodig de prijzen verder verlagen.'

In het Verenigd Koninkrijk verdubbelde de omzet van Aldi de afgelopen drie jaar.