Direct naar artikelinhoud

'Paul Verhoevens Elle Franse inzending Oscars'

'Paul Verhoevens Elle Franse inzending Oscars'

Frankrijk stuurt de speelfilm Elle van Paul Verhoeven in voor de komende Oscars. De Franstalige film dingt mee in de categorie beste niet-Engelstalige film. Dat melden verschillende Franse media maandag.

In Elle speelt actrice Isabelle Huppert een zakenvrouw die op een dag thuis wordt aangerand. Ze gaat er op het eerste gezicht erg nuchter mee om maar zint intussen wel op wraak.

Of de film van Verhoeven daadwerkelijk gaat meedingen naar een Oscar wordt pas in januari duidelijk. Dan maakt de organisatie de nominaties per categorie bekend. De uitreiking van de felbegeerde beeldjes is op 26 februari in Los Angeles.

Verrast

De speelfilm Tonio van Paula van der Oest is onlangs door Nederland ingestuurd voor de categorie beste niet-Engelstalige film.

Verhoeven zegt zeer verrast en verbaasd te zijn over de Franse inzending. "Fransen zijn toch heel nationalistisch. Maar ze hebben zich heel Europees opgesteld, door een film te kiezen met een Nederlandse regisseur, een Nederlandse editor en een Britse componist."

De regisseur denkt dat Elle een kans maakt. "Het is een film die een verhaal vertelt dat je nog nooit eerder in de bioscoop hebt gezien. Daar zijn ze, ondanks de brute personages, in Amerika wel gevoelig voor volgens mij."

Cannes
Verhoeven vertelde eerder in Trouw dat het draaien in Frankrijk een gevaarlijke manoeuvre was. "Ik kende de acteurs niet, en de locaties evenmin. In Frankrijk is de filmindustrie heel beschermd. Je werkt er met een Franse cast en crew, in een taal en in een cultuur die niet de jouwe is. Uit Nederland mocht ik alleen mijn persoonlijke assistente meenemen. Maar blijkbaar heeft het gewerkt, en was het goed om de gok te wagen."

Elle maakte eerder kans op een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, maar hoewel journalisten de film lovend ontvingen, won die daar geen prijs.