NAM: vergoeding in geld is dubbelop

ANP

De advocaten die namens de NAM in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de Asser rechtbank van september 2015, hebben forse kritiek op dat vonnis.

Dat blijkt uit de zogenaamde memorie van grieven die de NAM heeft ingediend bij het gerechtshof in Leeuwarden.

September vorig jaar bepaalde de rechtbank in Assen dat de NAM aansprakelijk is voor de waardedalingen van woningen in het aardbevingsgebied en de eigenaren schadeloos moet stellen, ook als ze hun woning niet hebben verkocht. De zaak was aangespannen door de Stichting WAG.

Last

Ondanks dringende oproepen om niet in hoger beroep te gaan, onder andere afkomstig van de Groninger gedeputeerde Eelco Eikenaar, deed de NAM dat toch. Bij het gerechtshof werd een stapel van 16,5 kilo (3400 bladzijden) aan documenten ingeleverd. Hierin stelt de NAM onder meer dat de uitspraak van de rechtbank in Assen ‘onjuist, achterhaald en onduidelijk is en leidt tot een enorme administratieve last voor de NAM en de rechtspraak’.

De NAM heeft het over ‘het ongemak dat bewoners van Noordoost- Groningen van de gasproductie ondervinden’. En, stelt het gasbedrijf: ,,Het is dubbelop om naast de maatregelen van overheid en NAM vergoedingen in geld te verstrekken.’’ De NAM blijft er in tegenstelling tot de WAG bij dat eventuele schade door waardedaling voor een bewoner pas concreet kan worden bepaald na de verkoop van diens woning.

Advocaten van de WAG leveren deze week bij het gerechtshof een reactie in op de stukken van de NAM. Voor deze memorie van antwoord van circa tweehonderd pagina’s hebben de juristen van de stichting, Pieter Huitema en Ruud Glas, advies ingewonnen bij hoogleraren en experts.

Vonnis

,,We waren overweldigd door de reactie van de NAM-advocaten. Als je zo’n pak papier krijgt, schrik je wel’’, zegt voorzitter Lolke Weegebaar van het WAG-bestuur.

,,Het duurt wellicht nog tot de zomer van 2017 voor het hof vonnis wijst. En dan kan één van de partijen de zaak nog verder vertragen door in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Dat kost weer een jaar. De NAM heeft behoefte aan uitstel. Ze hopen dat er geen aardbevingen meer plaatsvinden.’’

Een woordvoerder van de NAM zegt dat het bedrijf de zaak zeer grondig en zorgvuldig heeft voorbereid. ,,We willen goed beslagen ten ijs komen.’’