Direct naar artikelinhoud

Amsterdamse jihadist (19) krijgt enkelband

De 19-jarige Amsterdammer Younes A. probeerde tot twee keer toe naar Syrië af te reizen en de kans is groot dat hij opnieuw zal proberen zich bij IS aan te sluiten. Hij moet een enkelband dragen en een taakstraf volbrengen.

De rechtbank in Lelystad.Beeld anp

Dat heeft de rechter in Lelystad besloten.

A., die tussen oktober 2013 en oktober 2015 veelvuldig in contact stond met afgereisde jihadisten, deed volgens de rechter een poging om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Hoewel hij 12 maanden jeugddetentie kreeg opgelegd, waarvan vier voorwaardelijk, hoeft A. niet terug naar de gevangenis. Hij zat al in voorlopige hechtenis op de Terroristische Afdeling.

A. werd opgepakt in Bulgarije nadat zijn moeder de politie waarschuwde. Die zag hoe A. vanaf Utrecht met de trein naar Dusseldorf reisde en vanaf daar een vliegticket naar Sofia kocht. Hij had de gegevens van een contactpersoon in de Bulgaarse hoofdstad gekregen van iemand die in Syrië voor Islamitische Staat vecht en die zich 'Smokkelaar 2' noemde. "Als God het wil, zien we elkaar in Raqqa," zei A. voor zijn vertrek tegen Smokkelaar 2.

Huwelijk
Hij had zich goed voorbereid: hij leerde Arabisch, kocht warme camouflagekleding en probeerde zelfs een islamitisch huwelijk te sluiten om eenvoudiger te kunnen reizen. Dit alles deed hij terwijl hij grotendeels minderjarig was. Tegen de rechter zei A. zich ervan bewust te zijn geweest dat hij mogelijk zou moeten vechten.
 
Hoewel deskundigen concludeerden dat met A. geestelijk niets mis is, dat hij volledig toerekeningsvatbaar is én dat hij zeer vasthoudend is in zijn radicale ideeen, werd A. toch volgens het mildere adolescentenstrafrecht berecht, vanwege zijn jeugdige leeftijd tijdens zijn misdrijven.
 
Onvoldoende concreet
Het OM meende dat A. ook kon worden aangerekend dat hij plannen had gemaakt voor een terroristisch misdrijf; een standaard onderdeel van de aanklacht tegen jihadisten. Omdat de rechter oordeelde dat 'tijd, plaats en wijze' van de aanslag onvoldoende concreet was geworden, werd A. daarvan vrijgesproken. Ook enkele andere verdenkingen konden volgens de rechter niet worden bewezen. 

De enkelband moet voorkomen dat A. in de buurt komt van de landsgrenzen of vliegvelden. De rechter liet weten er 'ernstig rekening mee te houden' dat A. opnieuw zal proberen zich aan te sluiten bij Islamitische Staat of een misdrijf zal begaan dat gericht is tegen personen.