Bourgeois: "We gaan voor samenleving waar Sam en Samir gelijke kansen krijgen”

Ondanks verschillende tegenvallers is de Vlaamse regering erin geslaagd om voor volgend jaar een begroting in evenwicht op te stellen en ruimte te creëren voor nieuwe investeringen in onder meer onderwijs, onderzoek en ontwikkeling en welzijn. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) maandag gezegd in de Septemberverklaring.

Dankzij de inspanningen van de voorbije jaren kan de Vlaamse regering nu extra beleidsruimte creëren, zei Bourgeois. Nochtans waren er forse tegenvallers. Betalingen in de ziekenhuisfinanciering, bijgestelde economische cijfers en vervroegde negatieve afrekeningen van de federale overheid bemoeilijkten het begrotingswerk.

“Maar het was en bleef onze ambitie om in 2017 naar een begrotingsevenwicht te gaan, om tegelijk ruimte te creëren voor forse bijkomende investeringen en om structurele inspanningen te leveren die ons voorbereiden op 2019. En we zijn hierin geslaagd”, zei Bourgeois.

Gelijke kansen voor iedereen

De minister-president wijdde ook een deel van zijn Septemberverklaring aan inburgering en burgerschap. "Van alle Vlamingen en nieuwkomers eisen we dat ze de fundamenten van onze samenleving aanvaarden", zei Bourgeois. "Zeker nu steeds meer mensen, ook jongeren, zich aangetrokken voelen tot antidemocratische groeperingen, en in sommige gevallen zelfs tot geweld overgaan. Zeker nu uitingen van antisemitisme, moslimhaat en geweld tegen homoseksuelen alsmaar toenemen".

Nieuwkomers moeten duidelijk uitgelegd worden "waar de open, vrije samenleving voor staat", zei Bourgeois. "Maar ook onze jongeren moeten we de fundamenten van onze samenleving beter uitleggen". In de nieuwe eindtermen zal daarom aandacht gaan naar burgerschap. "We gaan voor een samenleving waar Sam, Samir en Samuel, Meryem, Myriam en Marie gelijke kansen krijgen en ze ook grijpen".

Extra geld voor schoolgebouwen en wegeninfrastructuur

Er komen extra investeringen, vooral in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling en welzijn. Zo wordt er 100 miljoen euro vrijgemaakt voor schoolgebouwen en 40 miljoen euro voor het hoger onderwijs. Voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie wordt 195 miljoen euro extra uitgetrokken. Welzijn krijgt 132 miljoen euro extra, het grootste deel daarvan gaat naar de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap.

Ook investeringen inzake mobiliteit worden versterkt, met fietsinfrastructuur, nieuwe tramlijnen en trams voor De Lijn, met de Oosterweelverbinding en de vernieuwing van de Brusselse ring. Ondanks lager dan verwachte inkomsten uit de kilometerheffing wordt er 100 miljoen euro extra uitgetrokken voor wegeninfrastructuur. "Een nooit geziene verhoging van het budget", zei Bourgeois.

- Nieuwbouw en renovatie van sociale woningen: 200 miljoen euro

- Wetenschappelijk onderzoek en innovatie: 195 miljoen euro

- Welzijn: 132 miljoen euro

- Nieuwe schoolgebouwen: 100 miljoen euro

- Fietsinvesteringen: 100 miljoen euro

- Weginfrastructuur: 100 miljoen euro

Tevreden minister-president

“U hoort hier geen zelfgenoegzame toespraak”, zei Bourgeois. “Maar voor u staat wel een tevreden en hoopvolle minister-president. Tevreden omdat we na twee jaar van moeizame besparingen ons huiswerk op orde hebben. Hoopvol omdat we nu voluit kunnen beginnen investeren in de grote noden van onze samenleving. De motor slaat aan. Nu is het tijd voor de turbo”.

De volledige Septemberverklaring vindt u hier terug

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer