Geen straf voor loslippige agente die gewapende schattenjacht op gang bracht

Ze was betrokken bij het grootste drugsdossier in jaren in het Waasland. En dus vertelde de agente al eens wat details uit het dossier aan haar partner, een ex-agent. Die raakte zo in de ban van de verstopte buit van 300.000 euro, dat hij zelf op ‘schattenjacht’ trok.

bfs, phu, mab, blg

Een gewezen hoofdinspecteur van de federale gerechtelijke politie heeft van de Dendermondse strafrechter opschorting gekregen voor schending van haar beroepsgeheim. Samen met haar dienst was ze een grote drugsbende op het spoor. Ook de Hells Angels waren erbij betrokken. En uit afgeluisterde telefoongesprekken, bleek dat de Hells Angels hun buit onder de grond hadden verstopt: zo’n 300.000 euro.

De agente uit Aalst was zo in de ban van het dossier, dat ze dat vertelde tegen haar toenmalige partner. Die startte met de informatie die hij van de politievrouw kreeg een zoektocht naar 300.000 euro drugsgeld die onder de grond verborgen zat in het Waasland.

Geslagen, geboeid en bedreigd

Om het geld te vinden misbruikte hij details die hij van de hoofdinspecteur gekregen had. Hij perste verdachten in het onderzoek af, groef op diverse plaatsen putten en viel zelfs gewapend een woning binnen.

“In december 2013 pleegde hij een gewapende inbraak op het transportbedrijf”, zei de openbaar aanklager in de rechtbank tijdens het proces. “Hij deed dat met het wapen van zijn partner. De ouders van een transporteur werden zwaar geslagen, geboeid en bedreigd. Ze moesten aanwijzen waar het geld verstopt zat, maar de zoektocht draaide op niets uit.”

Putten graven

Maar ook dat bracht de ex-flik niet van zijn stuk. Hij brak meerdere keren binnen op een camping in Stekene. Daar was het geld intussen naar versluisd, dacht hij. Ten einde raad begon hij putten te graven naast het transportbedrijf, tot zelfs in de tuin van de buren toe. “We dachten dat er een kat of een vos in het zand had gegraven”, vertelden de bewoners toen in onze krant. “De volgende dag stelden we vast dat er voor de tweede keer was gegraven. De put was nog dieper, en het uitgegraven zand lag in hopen in de tuin.”

In een ultieme poging begon de ex-agent zelfs enkele bendeleden te chanteren. Hij stak een briefje bij hen in de bus waarin hij dreigde met “belastende informatie” over hen. Verrassend genoeg trokken de bendeleden zélf naar de onderzoeksrechter. Niet veel later werd hij opgepakt.

Vijftien maanden

De politievrouw is nu schuldig bevonden aan schending van het beroepsgeheim. De rechter vond het wel duidelijk dat ze de informatie niet bewust gelekt had om haar partner te doen jacht maken op de centen. Ze krijgt opschorting van straf.

De partner zelf kreeg voor afpersing, poging inbraak en de home-invasion dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien maanden met uitstel.

De drugsbende rond de Hells Angels werd uiteindelijk in juni van 2014 opgerold. 620.000 euro cash werd in beslag genomen. Hun proces volgt later.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen