Direct naar artikelinhoud
Lezersbrief

'Vooraf betalen aan taxibalie tegen zwendelende chauffeur'

De ene 'oplossing' na de andere wordt gesuggereerd voor zwendelende taxichaffeurs. Volgens Paroollezer Henk Jan Gortzak werkt dat allemaal niet. Hij stelt een systeem zoals in Mexico City voor.

'De chauffeur krijgt betaald per ingeleverd ticket. Dat zou toch eenvoudig ook hier kunnen worden ingevoerd.'Beeld anp

Een Amerikaans echtpaar loopt het Centraal Station uit en stapt in een taxi. "The Victoria Hotel please." De chauffeur start de auto en wijst de toeristen op de vele Amsterdamse hoogtepunten.

Via het paleis, het Anne Frank Huis, het Rijksmuseum en nog veel meer bereiken zij hun bestemming. Zij rekenen een geeltje af. Doodmoe van de jetlag en de autorit duiken ze hun bed in.

De volgende dag openen zij de gordijnen en kijken uit op het Centraal Station. Veel beter beschreef Carmiggelt dit voorval lang geleden in een van zijn Kronkels.

Die 'romantische' kijk op zwendel is iets van lang geleden, vanwege de oplichtingspraktijken die veel chauffeurs en hun ronselaars erop nahouden bij hun ritten van Schiphol naar Amsterdam.

Strengere handhaving, trainingen, vergunningen intrekken. De ene 'oplossing' na de andere wordt gesuggereerd en blijkt niet te werken. Zie ook weer Het Parool van zaterdag. Het zou zo simpel kunnen.

Wanneer je aankomt in Mexico City, maar het voorbeeld is met meer steden uit te breiden, loop je naar de taxibalie, je geeft je bestemming op, betaalt een prijs afhankelijk van de afstand en krijgt een ticket. Dat ticket geef je aan de taxichauffeur. De chauffeur krijgt betaald per ingeleverd ticket. Dat zou toch eenvoudig ook hier kunnen worden ingevoerd.

De ene 'oplossing' na de andere wordt gesuggereerd en blijkt niet te werken