Direct naar artikelinhoud

Dick Maas niet blij met filmkeuring Prooi

Filmregisseur Dick Maas is niet gelukkig met de Kijkwijzer-keuring van zijn nieuwe film Prooi. Volgens de leeftijdskeuring is zijn thriller, over een leeuw die huishoudt in Amsterdam, alleen toegankelijk voor publiek van 16 jaar en ouder.

"Prooi is niet gruwelijker dan bijvoorbeeld Amsterdamned of De Lift," vindt Maas. "Die waren in de jaren tachtig toegankelijk voor tieners vanaf 12 jaar. Dat is ook deels de doelgroep waar deze films voor bedoeld zijn."

Maar tegenwoordig gaat de bioscoop 'al bij de eerste druppel bloed' op slot voor iedereen onder de 16 jaar. "De keuring is veel preutser geworden, terwijl de kids tegenwoordig veel meer gewend zijn. Wat in een gemiddelde videogame te zien is, is veel erger."

Maas wilde waar het bloed betreft geen compromissen sluiten voor Prooi. Dit heeft hij ook in zijn contract laten opnemen. "Dit is nou eenmaal het soort films dat ik maak: er valt wat te lachen en er valt wat te gruwelen. Dit is ook wat mensen van mij verwachten."

Betutteling
Het is niet de eerste maal dat de regisseur stelling neemt tegen de in zijn ogen te strenge Kijkwijzer. Ook bij zijn horrorfilm Sint maakte hij heel duidelijk het niet eens te zijn met de leeftijdsgrens. "En het is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. Een paar jaar terug mocht je als 14-jarige nog naar 16-plus-films onder begeleiding van een volwassene. Maar ook dat is inmiddels verboden. De betutteling in Nederland schiet steeds verder door."

Maas maakte zondag op Twitter zijn ongenoegen over de Kijkwijzer-keuring kenbaar. Prooi beleeft 10 oktober de wereldpremière en is vanaf 13 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.