Direct naar artikelinhoud

'Kamervoorzitter Arib bij machtigste Arabische vrouwen ter wereld'

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib is door het Amerikaanse zakenblad Forbes opgenomen in de top tien van meest invloedrijke Arabische vrouwen ter wereld.

Khadija Arib (55) is sinds januari van dit jaar voorzitter van de Tweede KamerBeeld anp

De in Amsterdam woonachtige PvdA-politica (55) van Marokkaanse afkomst staat op plaats tien van een top honderd die Forbes vier jaar geleden voor het eerst publiceerde. In de top tien staan verder de Franse minister van werkgelegenheid Myriam El Khomri, de Libanees-Amerikaanse modeontwerpster Reem Acra, CNN-journaliste Hala Gorani en de Britse advocate met Libanese wortels Amal Clooney.

Arib is sinds januari van dit jaar Kamervoorzitter. Na vier stemrondes liet ze concurrenten als Ton Elias (VVD), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Martin Bosma achter zich. Arib was al eens plaatsvervangend voorzitter van het parlement en was van 1998 tot en met 2006 namens de PvdA Kamerlid.

Haar benoeming in januari was in eerste instantie reden tot kritiek. Arib zou een 'ruziemaker' en 'slecht manager'. Ook waren er klachten over haar Marokkaanse tongval. Inmiddels zijn de geluiden in Den Haag anders. Arib straalt volgens Kamerleden 'rust uit'. Ze 'voelt het debat goed aan' en is 'op het juiste moment streng'.

Lees ook: Zelfs de PVV is blij met Khadija Arib: 'Betrokken en toegankelijk' [+]