Direct naar artikelinhoud

28-jarige Singaporees koopt helft van iconische blad Rolling Stone

Een 28-jarige investeerder uit Singapore heeft 49 procent van de aandelen van het beroemde Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone gekocht. Kuok Meng Ru, de derde zoon van palmolie-tycoon Kuok Khoon Hong, wil met deze investering zijn sociale netwerk Bandlab uitbreiden tot internationaal muziekimperium.

Een verkoper in Singapore met het nieuwste nummer van Rolling Stone.Beeld afp

Hoeveel Kuok voor de aandelen heeft betaald, is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat hij zich niet met de redactionele werkzaamheden zal bemoeien: het is de investeerder vooral te doen om de merknaam. Die wil hij inzetten voor een nieuw bedrijf dat zich bezig houdt met het organiseren van concerten en evenementen en het verkopen van merchandise. Kuok heeft geen aandelen gekocht in moederbedrijf Wenner Media LLC, dat naast Rolling Stone ook Us Weekly and Men's Journal uitgeeft. Oprichter Jann Wenner blijft ook grootaandeelhouder in het muziektijdschrift.

Wenners zoon Gus, die verantwoordelijk is voor de onlinestrategie van het bijna 50-jarige tijdschrift, heeft de deal met Kuok gesloten. Hij hoopt op deze manier nieuwe markten voor het tijdschrift te kunnen aanboren. 'We zijn allemaal op zoek naar een nieuw verdienmodel', zegt hij tegenover de Wall Street Journal. 'Ik wil de Rolling Stone de komende vijftig jaar weer zien floreren.'

28-jarige Singaporees koopt helft van iconische blad Rolling Stone
Beeld afp

Advertenties

Rolling Stone kampt al jaren met dalende verkoopcijfers. Net als veel andere tijdschriften wist het niet goed te reageren op de opkomst van internet. Veel uitgevers proberen hun horizon te verbreden om minder afhankelijk te worden van opbrengsten uit advertenties in de tijdschriften zelf. Er zijn plannen om een dochterbedrijf op te richten onder de naam Rolling Stone International, met Kuok Meng Ru aan het roer.

Behalve met tegenvallende inkomsten heeft Rolling Stone ook te kampen met een flinke deuk in het imago, die ontstond nadat in april vorig jaar bleek dat een eerder gepubliceerd artikel over een groepsverkrachting op een Amerikaanse universiteit grotendeels op onwaarheden gestoeld was. Het stuk werd teruggetrokken en de hoofdredacteur bood zijn excuses aan. Er zijn in de VS drie klachten ingediend naar aanleiding van deze affaire. Of Bandlab betrokken zal worden bij eventuele rechtszaken die hieruit voortkomen, wilde Kuok niet zeggen.

Lees ook

Een schokkend verhaal over een groepsverkrachting op een Amerikaanse universiteit in het blad Rolling Stone blijkt te rammelen. Triest, want seksueel geweld is een groot drama. Lees hier de reconstructie die de Volkskrant eind 2014 publiceerde.

Bandlab is een sociaal netwerk voor muzikanten. Kuok richtte de startup een jaar geleden op met behulp van private investeerders, onder wie zijn ultra-rijke vader en het bedrijf JamHub, dat audiomixers produceert.

Twitter bericht wordt geladen...