Direct naar artikelinhoud

Opvallend groepje uit Amsterdam gepakt voor plofkraak in Twello

Na een verwoestende plofkraak in Twello werden Amsterdammer Tim R. (27) en Diemenaar Yobel D. (26) gearresteerd. Beiden zaten tot kortgeleden in de cel omdat zij verdacht werden van betrokkenheid bij plofkraken.

In Twello werden waarschijnlijk explosieven gebruikt: de brokstukken lagen honderd meter verderop, de ­Explosieven Opruimingsdienst kwam ter plaatse. Beeld anp

De bewoners van Twello, een dorpje net onder Deventer, lagen te trillen in bed toen vrijdagochtend om 4.00 uur twee geldautomaten van de Rabobank uit de pui werden geblazen.

Bij een plofkraak proberen criminelen bij het geld in een pinautomaat te komen, door met gas of explosieven de automaat op te blazen. Na een periode waarin in Nederland veel minder automaten doelwit waren van criminelen, lijkt het aantal plofkraken de laatste maanden toe te nemen.

In Twello werden waarschijnlijk explosieven gebruikt: de brokstukken lagen honderd meter verderop, de ­Explosieven Opruimingsdienst kwam ter plaatse.

Autodiefstallen
Kort na de ontploffing viel de politie een huis in het dorp binnen, waar vijf mannen werden gearresteerd. Ook werd een deel van de buit gevonden.

Twee van de arrestanten komen uit Twello, de andere drie vormen een opvallend groepje uit de regio Amsterdam: het gaat om een 24-jarige onbekende Amstelvener, de 26-jarige Yobel D. uit Diemen en de Amsterdamse crimineel Tim R. (27).

R. werd in 2015 door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel vanwege deelname aan een criminele organisatie, tal van autodiefstallen, een inbraak, betrokkenheid bij een wietplantage en voorbereiding van plofkraken. Hij had geprepareerde gasflessen en ontstekingsmechanismen in zijn bezit.

Vaardige autodief
R. was echter op vrije voeten omdat het gerechtshof hem in februari van dit jaar vrijsprak voor het grootste deel van die verdenkingen.

Voor het inrijden op twee agenten, heling en het witwassen van zo'n tachtigduizend euro legde het hof R. 21 maanden op, waardoor hij direct weer vrij kwam. Toen hij vrijdagochtend werd gearresteerd was zijn rijbewijs vanwege die zaak nog ingetrokken.

Binnen een half jaar spendeerde Tim R. 40.000 euro aan het huren van auto's

R. staat in het milieu bekend als een vaardige autodief, met een voorkeur voor vooral snelle auto's als Audi's en BMW's. Daarvoor werd hij al vaker veroordeeld, ook op jonge leeftijd.

Hij vluchtte in het verleden regelmatig met hoge snelheden voor de politie, waarbij hij er niet zelden in slaagde zijn achtervolgers af te schudden. Uit onderzoeken bleek dat R. zijn criminele winsten vooral uitgaf aan luxe en vervoer - binnen een half jaar spendeerde hij veertigduizend euro aan het huren van auto's.

Gestolen Audi
Zijn medeverdachte bij de plofkraak in Twello, de 26-jarige Diemenaar ­Yobel D., was ook pas net op vrije voeten. Hij werd in december vlakbij het Duitse Hamburg opgepakt. D. en twee andere Amsterdammers werden betrapt in een garage met daarin een gestolen Audi, gasflessen en onderdelen van een pinautomaat, die enkele dagen daarvoor was opgeblazen.

De Duitse rechter zag onvoldoende bewijs dat D. bij de plofkraak betrokken was, maar veroordeelde hem wel voor het voorbereiden van een nieuw ernstig misdrijf. De straf viel mee: eind juni werd D. vrijgelaten.

De identiteit van de aangehouden Amstelvener is nog niet bekend. Naar verluidt gaat het om iemand uit de groep van D. en R. Ze zouden elkaar al jarenlang kennen. De politie onderzoekt nog of D. en R. verantwoordelijk zijn voor meer plofkraken. Vandaag worden ze voorgeleid. Volgens zijn raadsman Henk Koopman beroept R. zich op zijn zwijgrecht.