Direct naar artikelinhoud
Han Lips

Vlucht HS13 heeft zo'n sensationele titel niet nodig

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de serie Vlucht HS13.

Katja Schuurman als Liv in Vlucht HS13.Beeld Vlucht HS13

We hebben het hier nog niet gehad over Vlucht HS13, fijne serie! De verwijzing naar de rampvliegtuigen MH17 en MH370 bevalt me niks - daarvoor is het leed nog te vers. Maar belangrijker: Vlucht HS13 heeft zo'n sensationele titel helemaal niet nodig.

Het neerstorten van het vliegtuig ligt al vier afleveringen achter ons. Het is Liv (Katja Schuurman) allang duidelijk dat haar man Simon (Daniel Boissevain) niet aan boord was tijdens de crash.

Zelfs de vraag waar hij dan wel uithangt, laat zich inmiddels beantwoorden. Hij is in Iran. Maar waarom? En hoe gaat het verder tussen Liv en Haye (Jeroen Spitzenberger), Simons neef? Na vijf afleveringen laat Vlucht HS13 nog veel te raden over, precies zoals het hoort. Het is goed spannend en nu willen we weten hoe het afloopt ook.

Om de spanning tussen de afleveringen verder op te bouwen heeft KRO-NCRV iets nieuws bedacht: een chatbot. We kunnen via Facebook een gesprekje aanknopen met een personage uit de serie, Kevin. Die geeft hints over de aflevering die volgt. In geautomatiseerde berichten, maar hij weet goed raad met de vragen die we stellen.

Na vijf afleveringen laat Vlucht HS13 nog veel te raden over, precies zoals het hoort

Zo meldde hij vorige week al dat hij gevangenzat in Iran, vastgeketend aan zijn brits. Dat rolde vlot van zijn toetsenbordje, alsof zijn gijzelnemers zo vriendelijk waren geweest hem zijn smartphone te laten houden. 'Zal ik een bewaker omkopen? Of toch gokken op de huishoudster?' vroeg hij nog. Eh...geen idee, Kevin. Maar sterkte daar!

Nee, een goed gesprek werd het niet. Gelukkig hadden we deze week meer te bespreken, nadat we hadden gezien dat de gijzelnemers een boormachine in zijn knie hadden gezet. 'Oei, je zult wel pijn hebben!' schreven we meteen na de uitzending. 'Die teringlijer heeft gwn mijn knie doorboord!' antwoordde Kevin. 'Ik moet hier nu echt weg!!' En inderdaad, die chatbot moet echt heel snel weg.

Reageren? hanlips@parool.nl