Direct naar artikelinhoud

Historisch vredesakkoord Colombia: ook andere rebellen leggen wapens neer

De kleinere rebellengroep ELN neemt ter gelegenheid van de ondertekening van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC maandag ook een wapenstilstand in acht. Deze duurt in elk geval tot en met het referendum op 2 oktober en moet waarborgen dat de Colombianen veilig hun stem kunnen uitbrengen, maakte het ELN bekend.

Colombiaanse militairen voor een keek in Cartagena, waar de Colombiaanse president Santos een mis zal bijwonen voorafgaand aan het ondertekenen van de vredesovereenkomst met de guerrillabeweging FARC.Beeld reuters

Het Nationale Bevrijdingsleger, zoals het ELN voluit heet, liet weten de gewapende strijd ook na het vredesakkoord tussen de regering en de FARC voort te zetten. Met het ELN, dat net als de FARC op marxistische leest is geschoeid, wil de Colombiaanse regering pas officieel in vredesoverleg treden als de rebellen alle gijzelaars in hun macht laten gaan.

Met de FARC ondertekent de Colombiaanse president Juan Manuel Santos maandag een historisch vredesakkoord. Het akkoord is het resultaat van onderhandelingen in de Cubaanse hoofdstad Havana, die vier jaar hebben geduurd. Als de Colombiaanse bevolking het akkoord zondag bij referendum goedkeurt, komt daarmee een eind aan een oorlog die een halve eeuw heeft geduurd en aan 220.000 mensen het leven heeft gekost.

Uit recente peilingen blijkt dat 62 procent van de Colombianen voorstander is van de overeenkomst, 28 procent van de bevolking in het Zuid-Amerikaans land is tegen. De critici vinden vooral dat de rebellen met relatief lage straffen wegkomen en zitting krijgen in het parlement.

Bij de ondertekening in de Colombiaanse kustplaats Cartagena zijn maandag naast de leider van de guerrillabeweging FARC, Rodrigo Londono, ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aanwezig. Zijn ambtsgenoot Bert Koenders vertegenwoordigt Nederland. Ons land heeft een faciliterende rol gespeeld tijdens de onderhandelingen.

De Latijns-Amerikaanse guerrilla's maken plaats voor kartels

Na vijftig jaar strijd ondertekent de leiding van guerrillabeweging FARC maandag in de kuststad Cartagena formeel een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Een handjevol dissidenten wil de strijd nog voortzetten, maar guerrillastrijder is een uitstervend beroep geworden in Latijns-Amerika.

Tanja Nijmeijer

De Nederlandse Tanja Nijmeijer, die sinds in 2002 bij FARC zat en betrokken bij de onderhandelingen in Havana, is naar verwachting bij de plechtigheid. Het lijkt niet waarschijnlijk dat ze een ontmoeting zal hebben met Koenders. Nijmeijer blijft voorlopig in Colombia, waar ze wil helpen aan 'het opbouwen van een betere maatschappij'. Dat liet ze in een radio-interview weten dat de VPRO vrijdagavond uitzond. Ze ambieert geen politieke carrière, maar 'als dat moet, dan moet het'.

Een terugkeer naar Nederland zit er op korte termijn niet in omdat ze op de opsporingslijst van Interpol staat en daarmee uitlevering aan de Verenigde Staten riskeert. 'Ik zou het fijn vinden naar Nederland te kunnen, weer Nederlands om me heen te horen, het landschap te zien, maar vooral mijn familie.'

'We hopen dat de bevolking ons ooit kan vergeven'

FARC-onderhandelaar Jesús Santrich blikt al vast vooruit op die vrede, en terug op de lange weg erheen. Lees hier het interview met de FARC-topman door Volkskrant-correspondente Marjolein van de Water.