Direct naar artikelinhoud

Steeds meer vliegtuigpassagiers de dupe van ernstige vertragingen

Afgelopen zomer hadden tweeduizend vliegtuigpassagiers per dag te maken met meer dan drie uur vertraging of kwamen ze niet aan op de plaats van bestemming. Dat is een toename van dertig procent ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit een analyse van EUclaim, die is uitgevoerd in opdracht van het AD.

Passagiers in de vertrekhal van Schiphol.Beeld anp

EUclaim handelt schadeclaims van passagiers af. 'De stijging komt voornamelijk door operationele problemen bij Vueling en TUI. Die hebben weinig reserve om problemen op te vangen', zegt Paul Vaneker van EUclaim tegen het AD. Hij zegt ook dat de helft van de passagiers die te maken heeft met forse vertragingen geen claim indient.

In totaal hadden 1.261 vluchten van en naar Nederland dit jaar meer dan drie uur vertraging, ten opzichte van 982 vluchten in 2015 en 853 in 2014.

Een toestel van TUI.Beeld epa

Compensatie

Als een vlucht meer dan drie uur is vertraagd, dan hebben passagiers recht op compensatie van 250 euro voor een Europese vlucht tot 600 euro voor een intercontinentale.

Tom van Bokhoven van Vlucht-vertraagd.nl, een claimbedrijf dat met vergelijkbare cijfers als EUclaim komt, stelt tegenover het AD dat veel maatschappijen de vluchtschema's zo strak maken dat er geen ruimte is voor vertragingen. 'Hoe meer ze vliegen, hoe meer ze verdienen. Als er dan één vlucht vertraagd is, gaan de volgende vluchten als dominosteentjes mee.'