Luister naar

Royalty: Oefenen voor het trapje van de koets

Nieuws
Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Deze week: een stralend koningspaar op Prinsjesdag en een gravin op de racefiets.
Tirza van der Graaf
maandag 26 september 2016 om 03:00
Gravin Sophie, gewend om zich te laten rijden, stapte vorige week op de fiets voor een tocht van 716 kilometer om aandacht te vragen voor een liefdadigheidsproject.
Gravin Sophie, gewend om zich te laten rijden, stapte vorige week op de fiets voor een tocht van 716 kilometer om aandacht te vragen voor een liefdadigheidsproject. ap / Michael Bell

Afgelopen week vierden we Prinsjesdag, dé aftrap van het politieke jaar. Maar ook voor de Oranjes is het ieder jaar weer een belangrijk moment vanwege het voorlezen van de Troonrede. De koning verscheen zoals altijd in zijn traditionele jacquet. Koningin Máxima droeg een donkerblauwe zijden blouse en een met goud en donkerblauw bewerkte satijnen rok van de ontwerper Claes Iversen. Deze van oorsprong Deense ontwerper maakte ook de grijze jas met de ‘hakenkruizen’. Máxima droeg het kledingstuk in april tijdens het staatsbezoek in Beieren en werd direct door de Duitse media streng bekritiseerd.

Deze outfit had duidelijk meer succes, er was enkel lof voor. Ook droeg de koningin een strikbroche die van koningin Wilhelmina is geweest. Ook de oorhangers van de koningin waren niet geheel onbekend: al in 2013 tijdens Prinsjesdag waren ze gedragen door haar schoonzusje Laurentien.

Maar deze Prinsjesdag was vooral het nieuwe vervoersmiddel het gespreksonderwerp van de dag. Het commentaar van de NOS meldde dat de koningin en koningin een paar keer goed hadden geoefend om in te stappen op het ietwat wiebelende trapje van de Glazen Koets.

sportief

Verder was naast het bezoek van hertogin Catherine aan Nederland, deze week ook de fietstocht van Sophie, de gravin van Wessex, in het nieuws. Sophie is de schoondochter van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Vorige week maandag stapte de gravin op haar racefiets om van Edinburgh naar Buckingham Palace te fietsen, een tocht van maar liefst 716 kilometer. Dat deed zij om aandacht te vragen voor het Duke of Edinburgh-programma, een groot liefdadigheidsproject van de echtgenoot van koningin Elizabeth. Tijdens dit project kunnen mensen zelf uitdagingen aangaan om geld op te halen voor het goede doel. De gravin haalde met deze zogenoemde ‘diamanten uitdaging’ al meer dan 12.000 euro op.

Toch zal prins Philip zich nu met iets anders bezighouden: het koninklijke schip het Royal Yacht Britannia. Elizabeth gebruikte de imposante rood-wit-blauwe jacht vanaf 1954 en reisde er mee voor allerlei overzeese staatsbezoeken. In 1997 werd besloten het schip uit de vaart te halen, vanwege de hoge kosten. Premier Tony Blair besloot dat het schip daarom een museumstuk moest worden. Ieder jaar bezoeken nog zo’n 300.000 Britten de Royal Yacht Britannia.

Ook al is het schip dus al negen jaar uit de vaart, deze week gingen er stemmen op om het toch weer te gaan gebruiken. Dat heeft alles met de Brexit te maken. Want sommige voorstanders, zoals de conservatieve tabloid The Daily Telegraph, zijn van mening dat Groot-Brittannië weer een goed visitekaartje nodig heeft om de internationale handel te bevorderen nu ze uit de Europese Unie gaan. Volgens de voor scheepvaart verantwoordelijke staatssecretaris John Hayes ‘is het een mogelijkheid’, al wordt er binnen de Britse regering nog niet echt over gesproken. Elizabeth hoopt vast op een terugkeer van het schip. Tijdens de afscheidsceremonie van het jacht in 1997 pinkte ze zichtbaar een traantje weg. Mocht het schip weer in de vaart komen, doet ze dat misschien weer: maar nu van blijdschap. <

agenda

maandag 26 september: Koningin Máxima woont in Katwijk de Future of Finance conferentie bij, van de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden.

woensdag 28 september: Koning Willem-Alexander woont de Erasmus­experience bij in de hoofdvestiging van de Bibliotheek Rotterdam.

vrijdag 30 september: Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven wonen de voorstelling TUTTI van Introdans bij in het stadstheater in Arnhem.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.