De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 11 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ruben Houkes goed voor eerste Nederlandse brons in de klasse tot 60 kg
Huizinga oppermachtig

Van onze medewerker

   
 

PARIJS - Mark Huizinga heeft het judotoernooi van Parijs gewonnen. In de klasse tot 90 kilo was de olympisch kampioen oppermachtig. In de finale versloeg hij de Fransman Hugonnier na 47 seconden met een schoudertechniek. Met de wereldtitel ontbrak de winst in Parijs nog op de erelijst van Huizinga. "Zeven jaar geleden was ik hier voor het eerst", herinnerde de judoka zich, "toen werd ik zevende. Daarna heb ik Parijs steeds ontlopen omdat voor mij andere toernooien zwaarder telden. Dit jaar is er alleen een EK", zei Huizinga na afloop. De Vlaardinger won vier partijen op rij. Naast de Fransman Carabette versloeg hij ook de Japanner Yazaiki met een vol punt, om in de finale definitief toe te slaan.

Bij de vrouwen behaalde Danielle Vriezema (63 kg), Edith Bosch (70 kg) en Claudia Zwiers (tot 78 kg) allen een fraaie derde plaats. Ruben Houkes deed als jonge judoka precies hetzelfde in de klasse tot 60 kg. Een unieke prestatie voor Nederlandse begrippen.

De 21-jarige Nederlandse lichtgewichtkampioen kon uren na de dopingcontrole nog steeds niet bevatten dat hij als debutant in Parijs een bronzen medaille in de 60 kg-klasse had bemachtigd. Geen Nederlander ging Houkes voor. Maar liefst dertig verschillende nationaliteiten deden mee. Niemand kende de Haarlemmer, een nieuw talent van de school Kenamju. Houkes won van Techovas uit Litouwen met een wazari, klopte met een yuko de Rus Elyazyane en schakelde met opnieuw een yuko de Wit-Rus Pishtikau uit.

Bijna had er zelfs een finaleplaats ingezeten, maar tegen de Koreaan Cho Min Ho verloor Houkes ongelukkig. "Ik dacht goed te zitten, maar mijn inzet kwam wat ongelukkig uit en hij viel erin. Ik verloor terwijl ik dacht eroverheen te vliegen. Ik was in vorm. Dat heb ik tegen de Belg Sfen Boone voor de derde plaats wel laten zien met die winnende yuko. Ik ben erg blij met deze bronzen plak en heb belangrijke punten gescoord voor de EK", zei Houkes na afloop.

Hij was een van de weinige debutanten die goed scoorde. Voor Dennis van der Geest, die Parijs al eerder won, en Deborah Gravestijn liep het niet goed af. Gravestijn, toch tweede van Europa en van de wereld in de klasse tot 57 kg, was kansloos tegen de uiteindelijke winnares van het zilver, de Japanse Kusakabe. Zelfs brons zat er niet in, want de Zweedse Andersson, normaal geen partij, versloeg Gravestijn ook. "Het liep niet lekker", liet de onfortuinlijke Gravestijn achteraf weten.

Voor Dennis van der Geest resteerde na de ippon-nederlaag in de tweede ronde +100 kg tegen de Italiaan Denis Braidotti slechts een herkansing op weg naar brons. Zover kwam hij niet, want de Koreaan Kang Byung-Jin haalde de 118 kilogram zware Haarlemmer, opnieuw, met een ippon onderuit. De partij werd gecoacht door Maarten Arens en opvallend genoeg niet door zijn vader Cor van der Geest. "Ik was vandaag niet in allerbeste doen, dat mag duidelijk zijn", aldus Dennis van der Geest.

Judoclub Kenamju is bij de loting voor de Europacup in Parijs gekoppeld aan Banja Luca uit Bosnië. De Haarlemmers, vorig jaar tweede, ontvangen hun tegenstander op 25 mei in eigen huis. Mahorokan uit Maassluis lootte thuis tegen het Franse Orleans.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 11 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.