Alle uitslagen, standen, programma's
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Fortuna pakt strohalm in Arnhem

ARNHEM - Vitesse was opnieuw niet bij machte degradatiekandidaat Fortuna Sittard te kloppen. Na een 0-0 gelijkspel eerder in Limburg en een verrassende bekeruitschakeling werd het, ditmaal in Arnhem, 1-1.

Vitesse incasseerde twee verliespunten. Fortuna schreef een winstpuntje bij op het schamele puntentotaal, zeker omdat Sparta verloor van De Graafschap. Trainer Hans de Koning was er blij mee: "PSV en Feyenoord wonnen met 1-0 van ons. Hier konden we op de laatste adem een gelijkspel vasthouden."

Met trainer Edward Sturing aan het roer koestert Vitesse sinds de winterstop de 4-4-2-tactiek. De creatieve rol werd op de schouders gelegd van de Fransman Didier Martel. Tegen Fortuna kreeg die rol alleen in het eerste half uur gestalte. Martel, door zijn directe belager Jochem Van der Hoeven nauwelijks gehinderd, drukte zijn stempel op een aanvallend Arnhems middenveld.

Pech voor de aanjager was, dat er voorin nauwelijks van zijn inspiratie werd geprofiteerd. Viktor Sikora, Jhon Van Beukering en Carlos Fortes misten in het eerste half uur fraaie kansen op 1-0. Fortuna bleek productiever. Ronald Hamming miste na een half uur een kans op de openingstreffer, maar zag wel kans de voorzet te geven waaruit een volledig vrijstaande Marco Heering kon scoren, 0-1. Onbegrijpelijk, vond Sturing dat. "Met Martel en Van der Schaaf voetbalden we te naïef naar voren. Bij balverlies was de balans direct weg."

Met de blessure van Van der Schaaf, hij werd vervangen door een iets defensievere Knol, was het door Sturing gesignaleerde probleem opgelost. Martel tekende drie minuten voor rust nog wel voor de gelijkmaker. Via het been van de ongelukkige Van der Hoeven schoot hij raak, 1-1. Daarna was de rol van de Fransman grotendeels uitgespeeld.

Vitesse besloot na rust tot va banque-voetbal, dat wel schietkansen van grote afstand opleverde, maar weinig uitgespeelde mogelijkheden. Fortuna zelf kreeg nog een aardige kans via Regilio Simons. De tot het eind van dit seizoen van NAC gehuurde aanvaller beloonde in de 57e minuut hard werken van Landerl aan de rechterflank met een hulpeloze knal hoog over het doel van Jevric. Het was de enige mogelijkheid voor Fortuna in de tweede helft.

Vitesse - Fortuna Sittard 1-1 (1-1). 30. Heering 0-1, 42. Martel 1-1. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 23.900. Gele kaart: Stefanovic, Nanu (Vitesse), Hermans, Heering, Akerboom (Fortuna).