De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 11 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Machlas blijft geval apart
   
 

AMSTERDAM - Nikos Machlas moest even in zijn ogen wrijven. Ging daar in de 75e minuut werkelijk het bord met nummer 19 omhoog. De Griek had toch zojuist zijn tweede doelpunt gescoord tegen RKC, z'n vijfde in drie wedstrijden. Nou, dan zal het wel een publiekswissel zijn van trainer Ronald Koeman, vertaalde Machlas de vervanging door Pius Ikedia. Uitgelaten klappend en het publiek bedankend zocht Machlas vervolgens de kant op en schudde de handen van Koeman en assistent Ruud Krol.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Nikos Machlas (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Toch was van een applauswissel geen sprake vertelde Koeman na afloop van de 3-1 overwinning tegen de ploeg van Martin Jol. De oefenmeester weigerde zich te verstoppen, maar gaf de Griek allereerst een pluim. "Hij heeft niet veel kansen gekregen en toch tweemaal gescoord. Als je als spits twee op drie loopt, doe je het goed." Vandaar dat hij de strijd met zijn concurrent Zlatan Ibrahimovic voorlopig in zijn voordeel heeft beslist. "Toch vond ik dat we snelheid en diepte miste in onze aanval. Zeker omdat RKC achterin één op één speelde, lag er veel ruimte, die we maar matig benutten."

En dus mocht Machlas naar de kant. Niet voor Ibrahimovic, die voorlopig zijn krediet heeft verspeeld. Maar de Zweed mocht tenminste nog op de bank plaatsnemen. Richard Knopper, zijn beoogde maatje in z'n rug, heeft zelfs zijn plaats bij de eerste 18 verspeeld. Koeman: "Knopper is gepasseerd. Steeds meer spelers zijn beschikbaar, wat de concurrentie vergroot en binnen de 18 had ik andere spelers voor de positie achter de spits zoals Wamberto."

Opvallend genoeg kwam de dreumes Ikedia als versterking voor Machlas. De dribbelkoning deed leuke dingen, maar het was RKC, wat terugkwam in de wedstrijd omdat Dejan Govedarica een schoonheidsfout in de defensie van Ajax afstrafte. 'Goofy' tilde de bal na zwak uitverdedigen van André Bergdolmo over de uitgelopen Fred Grim voor de 2-1.

"Toch heeft de 2-2 er niet ingezeten", oordeelde Jol. "Voorin waren we machteloos. We speelden niet slecht, maar het vervolg in de aanval ontbrak." Spits Ricky Hoogendorp gaf evenmin thuis in de Amsterdam ArenA. "Vandaar heb ik hem gewisseld. Ik verwacht van Hoogendorp meer dan alleen het wachten op die ene kans. Hij moet gewoon meer werk verzetten in de spits. Als je ziet hoe Ruud van Nistelrooy sleurt dan wil ik dat ook van Hoogendorp zien."

Ajax herpakte zich snel na de 2-1 en drie minuten voor tijd toonde Andy van der Meyde dat hij volwassen is geworden en daarmee uitgekookter. Op de rand van het strafschopgebied werd hij naar beneden getrokken. De rechtsbuiten stond op en terwijl RKC nog stond te bakkeleien met scheidsrechter Jack van Hulten nam hij razendsnel de vrije trap. Via het hakje van Ahmed Hossam kwam Van der Meyde opnieuw in balbezit en liet zich gewillig vallen toen Michael Lamey zijn hand uitstak. "Niet professioneel van m'n spelers om niet voor de bal te gaan staan", vond Jol, die zoiets als speler niet overkwam. Bergdolmo herstelde z'n foutje koelbloedig van elf meter: 3-1.

Koeman vond niet dat Ajax zich moet laten verblinden door de weliswaar verdiende overwinning en de gedeelde koppositie in de KPN Eredivisie. Met slechts zeges na de winterstop zetten de Amsterdammers een goede serie neer, "maar voetballend kan het allemaal beter. Na die 2-0 kwamen we onnodig in problemen. Vanwege de tegengoal en omdat we de door RKC geboden ruimte onvoldoende wisten uit te buiten. Die momenten moeten beter."

Wel voel je aan alles dat ze bij Ajax langzamerhand in een roes komen. Het verlammende, wat onder Co Adriaanse zo vaak zichtbaar was, heeft de ploeg achter zich gelaten. Spelers durven weer acties en fouten te maken zonder dat het ze direct de kop kost. Ook het publiek keert zich niet meer bij de eerste de beste fout tegen het elftal. Maar het belangrijkste blijven natuurlijk de prestaties. Winnen bij FC Den Bosch, in de laatste minuut Willem II verslaan, tegen FC Groningen een dramatische eerste helft overleven en RKC opzij zetten zonder goed voetbal, ja, dan ga je inderdaad geloven in meer.

In een landstitel bijvoorbeeld.

Ajax - RKC Waalwijk 3-1 (1-0). 45. Machlas 1-0, 75. Machlas 2-0, 80. Govedarica 2-1, 88. Bergdolmo 3-1 (strafschop). Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 31.500. Gele kaart: Galasek (Ajax), Lamey, Fuchs (RKC).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 11 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.