Direct naar artikelinhoud

Cartoonrel Spanje: premier Rajoy houdt kindje Jezus onder schot

Mag je de demissionaire premier Mariano Rajoy van Spanje op de voorpagina van een blad afbeelden terwijl hij het kindje Jezus met een pistool onder schot houdt? Het is een vraag die veel Spanjaarden zich stellen nadat het satirische tijdschrift El Jueves het tafereel op zijn jongste omslag zette. Het weekblad vroeg hiermee aandacht voor de formatiecrisis in het Zuid-Europese land.

Cartoonrel Spanje: premier Rajoy houdt kindje Jezus onder schot
Beeld El Jueves

Spanje wacht al acht maanden op een werkbare regering. Vorig jaar december mochten de Spanjaarden naar de stembus en straften ze premier Rajoy af voor de dramatische economische crisis en de diepgewortelde cultuur van vriendjespolitiek binnen zijn rechts-conservatieve Partido Popular.

Een 'onwerkbare verkiezingsuitslag' was echter het gevolg. Rajoy's  PP bleef de grootste. De socialistische oppositiepartij PSOE weigerde een samenwerking in een grote coalitie. Nieuwe partijen als de links-radicale partij Podemos (We kunnen) en de nieuwe liberale beweging Ciudadanos (Burgers) durfden na wekenlange onderhandelingen regeringsdeelname toch niet aan.

Dus trokken de Spanjaarden in juni opnieuw naar de stembus. En hoewel de PP weer de grootste partij werd, behaalde Rajoy weer geen absolute meerderheid in het 350 zetels tellende Spaanse parlement. Wekenlang overleg hebben vandaag geleid tot een vertrouwensstemming voor een nieuw mandaat voor Rajoy.

Nieuwe verkiezingen

Echter, Rajoy kan slechts rekenen op de stemmen van zijn PP en van Ciudadanos. Daarmee komt hij uit op 170, en dat zijn er zes te weinig voor een meerderheid. Vijdag is een tweede stemming waarbij geen absolute meerderheid is vereist. Maar gezien de harde teksten en verwijten die deze dagen in het parlement zijn te horen, stevent Spanje af op nieuwe verkiezingen.

Wie de Spaanse kieswet erop naslaat, ziet dat deze verkiezingen mogelijk zullen plaatsvinden op Kerstdag. En dat is zelfs de cartoonisten van het satirisch blad El Jueves te gortig geworden.

'Beëdig mij (als premier) of de Kerst gaat eraan', schreeuwt de gewapende Rajoy op de cover van El Jueves terwijl hij, pistool en baby Jezus in de hand,  wordt gadegeslagen door de verschrikt kijkende Jozef en Maria. 'Presidente po Cojones' (Premier omdat het moet') staat er bij de cartoon van de wild kijkende Rajoy.

Twitter bericht wordt geladen...

Boosheid

Het omslag van El Jueves heeft tot heftige reacties geleid onder Spanjaarden. Op social media zijn er veel boze reacties op het satirisch tijdschrift dat in het verleden vaker in opspraak raakte vanwege cartoons over het Spaanse koningshuis. Zo beval het Spaanse hooggerechtshof in 2007 dat de complete editie van El Jueves uit de schappen moest worden genomen vanwege een spotprent van kroonprins Felipe, de huidige Spaanse koning, die seks heeft met zijn vrouw prinses Letizia.

Er zijn ook steunbetuigingen voor de spotprent over Rajoy. Veel Spanjaarden zijn de ergste politieke patstelling sinds 1975, toen Spanje na bijna veertig jaar dictatuur onder Franco weer een democratie werd, zat. Laat staan dat ze zitten te wachten op een derde stembusgang in een jaar tijd.