Direct naar artikelinhoud

VS: Rusland niet betrokken bij dood IS-kopstuk

De Verenigde Staten hebben geen aanwijzingen dat Rusland betrokken is bij de dood van de belangrijkste woordvoerder van Islamitische Staat (IS). Een woordvoerder van Defensie deed de dood van Mohamed al-Adnadi als het gevolg van een Russische luchtaanval is eerder af als een 'grap'. Het Russische ministerie van Defensie beweerde via Facebook dat zij verantwoordelijk zijn voor zijn dood. In eerste instantie claimden de VS de verantwoordelijkheid voor de aanval. Amaq, een persbureau van IS, heeft de dood van Al-Adnadi bevestigd.

VS: Rusland niet betrokken bij dood IS-kopstuk
Beeld YouTube

Een Amerikaanse defensiemedewerker zei tegen persbureau Reuters dat Ruslands claim 'een grap' is.

Al-Adnani kwam om het leven nabij Aleppo terwijl hij bezig was met tactisch werk. Amerikaanse defensiefunctionarissen verklaarden dinsdag dat het Amerikaanse leger een luchtaanval had uitgevoerd op de stad al-Bab in de provincie Aleppo en dat het doel een hoge leider van IS was. De naam van die leider werd echter niet genoemd.

Later bevestigde een Amerikaanse functionaris dat de IS-woordvoerder het doelwit was van de luchtaanval. De bron wilde overigens niet bevestigen dat al-Adnani daadwerkelijk om het leven is gekomen. Volgens het Russische ministerie van Defensie bestaat hier echter geen twijfel over.

Begin dit jaar raakte al-Adnani al zwaargewond door een luchtaanval in het westen van Irak. Hij was volgens het Amerikaanse leger bijna doodgebloed, maar kon door medestanders net op tijd naar de door IS bezette stad Mosul worden gebracht.

Nummer twee

Al-Adnani werd algemeen beschouwd als de nummer twee van IS, achter de leider Abu Bakr al-Baghdadi. De Syrische dertiger zou de leiding hebben gehad over militaire operaties in Syrië en Irak. Bij het grote publiek was al-Adnani vooral bekend als de woordvoerder van IS.

Hij was het die in 2014 bekendmaakte dat IS 'een islamitische kalifaat' had uitgeroepen in Syrië en Irak. Bovendien was al-Adnani regelmatig te horen in boodschappen die IS via internet verspreidde en waarin hij aanhangers van de terreurgroep opriep aanslagen te plegen. Zo zou 'de stem van Islamitische Staat' als inspiratiebron hebben gediend voor de terroristen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs Brussel en Dhaka.

Beroemd is vooral zijn oproep uit september 2014: 'Vermoord ze op elke manier mogelijk. Sla hun hoofd in met een steen, slacht ze af met een mes, of rij er over met een wagen.' Het is een boodschap die vaak werd gememoreerd na de truckaanslag van afgelopen juli op de Boulevard des Anglais in Nice.

Twitter bericht wordt geladen...

Prijs op zijn hoofd

De Amerikaanse regering zette vorig jaar een beloning van omgerekend bijna 4,5 miljoen euro op het hoofd van al-Adnani. De Syriër was tenslotte een van de eerste buitenlandse strijders die vochten tegen de Amerikaanse troepen nadat deze in 2003 Irak waren binnengevallen. Tweemaal wisten de Amerikanen hem ook te arresteren, maar even zo vaak wist Al-adnani zich uit de voeten te maken.