Direct naar artikelinhoud

Naam Leonardo DiCaprio duikt op in Maleisisch witwasschandaal

Hij speelde een meedogenloze geldwolf in The Wolf of Wall Street. Een rol die achteraf bijna ironisch te noemen is, nu Leonardo DiCaprio door de FBI is ondervraagd over zijn banden met twee leden van het Maleisische investeringsfonds 1MBD, dat ruim 3,5 miljard dollar heeft witgewassen.

Acteur ondervraagd door FBI
Beeld reuters

De Amerikaanse justitie doet al maanden onderzoek naar het Maleisische staatsinvesteringsfonds, dat in 2009 werd opgericht door premier Najib Razak. Het doel van het fonds was om te investeren in de Maleisische economie, maar al snel werd duidelijk dat de bestuurders het fonds gebruikten voor persoonlijk gewin. De twee hoofdverdachten in de zaak zijn Razak's schoonzoon Riza Aziz en financier Jho Low. Zij wasten het gestolen geld wit door onder andere onroerend goed en kunst te kopen, en de film The Wolf of Wall Street te financieren.

DiCaprio speelde niet alleen de hoofdrol in deze film, maar lijkt ook nauwe banden met Aziz en Low te hebben onderhouden, onthulde The Hollywood Reporter vorige week. De drie werden samen gespot bij sportevenementen en in het nachtleven, vooral in de exclusieve club Hakkasan in Las Vegas. Ook in deze club zou 1MDB-geld zijn witgewassen, stelt de New York Post. DiCaprio vierde zijn 40ste verjaardag in de club in het MGM Grand Hotel, waar hij volgens de krant een miljoen uitgaf aan champagne.

'Dubbele standaarden'

Ook DiCaprio's persoonlijke goede doel, dat zich onder andere inzet voor het behoud van het regenwoud, zou miljoenen aan donaties van het Maleisische fonds hebben ontvangen. Eerder dit jaar hield DiCaprio nog een bevlogen toespraak voor het beschermen van de natuur bij het accepteren van zijn eerste Oscar.

Woensdag uitte het Bruno Manser fonds, een Maleisisch goed doel dat ook tegen ontbossing ageert, scherpe kritiek op DiCaprio. De acteur werd beschuldigd van 'dubbele standaarden', omdat hij geld had aangenomen van 1MBD. In een open brief vraagt het fonds om het 'gestolen geld terug te geven aan het Maleisische volk.'

Leonardo DiCaprio zelf is verhoord door de FBI, maar hem is nog niks ten laste gelegd. Volgens The Hollywood Reporter wordt hij twee keer genoemd in de volledige aanklacht tegen 1MBD. Maar sinds zijn vermeende banden met de twee hoofdverdachten naar buiten zijn gekomen, houdt de acteur zich gedeisd. Vorige week zegde hij op het laatste moment af als gastheer van een fundraising-diner voor Hillary Clinton (kaartjes voor het evenement: 33 duizend dollar).