Direct naar artikelinhoud

Marc Riboud (1923-2016) fotografeerde 'zoals een zanger zingt'

Marc Riboud bij de opening bij een van een zijn tentoonstellingen in Parijs (2009).

Hij maakte furore met foto's als Het Bloemenmeisje, de Schilder van de Eiffeltoren en zijn reportages in China en Vietnam. De beroemde Franse persfotograaf Marc Riboud is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden, heeft zijn familie bekendgemaakt.

Zelf zei Riboud dat hij fotografeerde 'zoals een zanger zingt', waarmee hij waarschijnlijk doelde op de natuurlijke wijze waarop zijn vak hem afging. Riboud werd in 1923 geboren in Lyon, waar hij de fotografie op zijn veertiende ontdekte met de Vest Pocket Kodak die hij van zijn vader had gekregen.

Na een periode in het Franse verzet volgde hij na de oorlog een studie werktuigbouwkunde in Lyon, waarna hij van 1948 tot 1951 als ingenieur werkte in een fabriek. Tijdens een vakantie waarin hij foto's maakte van het festival van Lyon besloot zich te wijden aan de fotografie.

In 1952 vestigde Riboud zich in Parijs. Daar ontmoette hij de fotografen Robert Capa en Henri Cartier-Bresson en sloot hij zich aan bij hun fotopersbureau Magnum. Riboud legde veel eer in met onder meer talrijke reportages in het verre oosten, waaronder in China ten tijde van het Mao-regime.

Een van zijn bekendste afbeeldingen is het 'Bloemenmeisje' uit 1967. Daarop is een jonge activiste tegen de Vietnamoorlog te zien met een bloem in de hand tegenover een rij militairen met het geweer in de aanslag. Riboud maakte wereldwijd ook grote indruk met de 'Schilder van de Eiffeltoren', een man die op grote hoogte als een balletdanser de smeedijzeren onderdelen in de verf zet.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...