Luister naar

Belgenmonument in oude glorie

Nieuws
Het Belgenmonument, het grootste beschermde monument van Nederland, is de afgelopen maanden in oude glorie hersteld. Om van het gerenoveerde monument een ‘herdenkingsplek voor ontheemden’ te maken, is een ontwerpwedstrijd voor architecten, ontwerpers en kunstenaars uitgeschreven.
Jan Kas rd
woensdag 31 augustus 2016 om 06:01
Het in 1916 gebouwde Belgenmonument in Amersfoort is de afgelopen maanden volledig gerenoveerd.
Het in 1916 gebouwde Belgenmonument in Amersfoort is de afgelopen maanden volledig gerenoveerd. Anton Dommerholt

Amersfoort

Achttien meter breed en veertien meter hoog is het hoofdgebouw van het monument op de top van de Amersfoortse Berg. De gedenkmuur is dertig meter breed. Nederland, in de Eerste Wereldoorlog neutraal, ontving het bouwwerk in 1916 van de Belgische overheid als blijk van waardering voor de gastvrijheid voor ruim 19.000 gevluchte militairen en bijna 1 miljoen burgers uit België.

Het herstel van het Belgenmonument was ‘een prachtige opdracht voor onze restaurateurs’, zegt projectleider Ad Heijblom van bouwbedrijf Heijmans. ‘Er moesten reliëfs in het metselwerk worden teruggebracht, er waren verschillende soorten metselverbanden en de gedenkmuur is steen voor steen afgebroken en opnieuw opgebouwd.’

Belgische soldaten die waren geïnterneerd in de Juliana van Stolbergkazerne in Amersfoort en een barakkenkamp in Soesterberg bouwden het gedenkteken in twee jaar. Ze waren leerlingen van de werkscholen in de kampen die waren opgericht om de verveling tegen te gaan en vaardigheden op peil te houden voor de wederopbouw van België.

Het hoofdgebouw heeft twee ruimtes. In één ervan werden de gestorven Belgische geïnterneerden herdacht. De andere was gewijd aan koningin Wilhelmina en koning Leopold III. In de middelste zuil van het gebouw zijn het wapen van België en de Nederlandse leeuw verwerkt, met daarbij een reliëf dat de terugkeer naar het vaderland verbeeldt en een reliëf dat de vredesengel Pax voorstelt. In de gedenkmuur zijn beeldhouwwerken met het thema ‘droefheid’ aangebracht.

De officiële overdracht van het monument liet lang op zich wachten. De verhoudingen tussen Nederland en België waren na de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog gespannen. Pas in november 1938 was het zover. Koningin Wilhelmina en haar Belgische collega Leopold III onthulden gezamenlijk een gedenkplaat.

Een opknapbeurt was volgens Heij­blom bepaald geen luxe. ‘Het monument was toe aan een grondige aanpak. De mortelspecie tussen de stenen was vrijwel helemaal verzand. De Belgen gebruikten een eeuw geleden kalkzand. Dat is zo brokkelig als Bastognekoeken. Nu is er gekozen voor een steviger combinatie van kalkmortel, cement en traskalk.’

carillon

De gevels van het hoofdgebouw zijn volledig gerestaureerd, evenals delen van het carillon met 48 klokken. Ook zijn installaties en de dakbedekking vervangen en zijn er voorzieningen aangebracht voor de tientallen beschermde vleermuizen die er huizen.

Heijmans klaarde de klus in vijf maanden. Voor toekomstige restaurateurs is er een visitekaartje achtergelaten. Een lege fles die in de gedenkmuur werd ontdekt, is opnieuw ingemetseld. Nu met inhoud: een opgerolde groepsfoto van de hele restauratieploeg, met aanvullende gegevens over de werkzaamheden. <

ontwerpwedstrijd om van monument plek voor ontheemden te maken

Het Forum van Architectuur en Stedenbouw in Amersfoort (Fasade) heeft een ontwerpwedstrijd voor (landschaps)architecten, ontwerpers en kunstenaars in Nederland en Vlaanderen uitgeschreven om van het gerenoveerde Belgenmonument een ‘herdenkingsplek voor ontheemden’ te maken. Er zijn al 250 inzendingen.

‘Het monument heeft grote sociaalhistorische waarde, maar er kunnen ook parallellen naar het heden worden getrokken’, aldus Fasadedirecteur Johanna van der Werff. ‘Vluchtelingen zijn van alle tijden. Ook nu zijn er vluchtelingenstromen, ook richting Nederland.’

De ontwerpwedstrijd moet een ruimtelijk object opleveren dat ‘het verhaal van de Belgische vluchtelingen en andere ontheemden vertelt’. Het kan volgens Van der Werff van alles worden. ‘Een paviljoentje, iets met licht of tekst, maar evengoed een beeld of een landschappelijk element.’

Eind oktober heeft er bij het gedenkteken een officiële ceremonie plaats. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Belgische ambassade, veteranenorganisaties en Nederlandse gemeenten die in de Eerste Wereldoorlog veel vluchtelingen opvingen, wordt er dan stilgestaan bij de geboden hulp en de bouw van het monument.

‘Mooi dat we dat dan kunnen doen bij een mooi gerestaureerd bouwwerk’, zegt de Amersfoortse wethouder Houwing van Cultuur. ‘Het monument was behoorlijk vervallen. Herstel was meer dan nodig.’ Voor de restauratie is 1,2 miljoen euro uitgetrokken, waarvan de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht ieder de helft op tafel leggen. Onder de restauratiesom valt ook het herstel van de omgeving van het monument. Houwing: ‘In het parkachtige landschap wordt de oorspronkelijke padenstructuur teruggebracht. De Belgische tuinarchitect Van der Swaelmen liet onder meer een S-vormig ‘bezinningspad’ aanleggen. Dat pad komt er weer, voor bezinning.’

Net als Fasade wil de gemeente Amersfoort het Belgenmonument verbinden met de actualiteit. ‘Het maakt wel indruk dat er in 1914 in Nederland zo veel Belgische vluchtelingen zijn opgevangen’, meent Houwing. ‘Naar Amersfoort kwamen er circa 21.000: 16.000 militairen en 5000 burgers. Enorme aantallen, vergeleken met de 25.000 inwoners die Amersfoort toen telde.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’