Direct naar artikelinhoud

Ruzie over uitvaart aardbevingsslachtoffers Italië

Met behulp van een graafmachine is de brandweer in Amatrice aan het puinruimen.

In Italië is ruzie uitgebroken over een rouwdienst voor slachtoffers van de aardbeving van vorige week. De in Amatrice geplande dienst werd maandag verplaatst naar de provinciehoofdstad Rieti, maar na felle protesten van de burgemeester en nabestaanden toch weer naar Amatrice verlegd.

"Dat is goed zo", liet premier Matteo Renzi, die de dienst dinsdag samen met president Sergio Mattarella bijwoont, weten via Twitter.

De bijna tachtig kisten worden nu weer van Rieti naar Amatrice overgebracht, meldde het Italiaanse persbureau Ansa.

Zeker 229 van de 290 doden kwamen uit Amatrice. De dienst wordt mogelijk gehouden in de openlucht; het grootste deel van het stadje ligt in puin, waaronder de kerk. Afgelopen zaterdag was er al een staatsbegrafenis voor een deel van de slachtoffers in Ascoli Piceno.

Houten huisjes
De Italiaanse autoriteiten maakten vandaag bekend houten huisjes te gaan bouwen voor de mensen die door de aardbeving van vorige week hun woning zijn kwijtgeraakt.

De optrekjes moeten meer beschutting bieden in de herfst en winter dan de tenten waarin mensen momenteel worden ondergebracht. Het gaat om eenvoudige chaletjes, met een of twee slaapkamers, een keuken en een badkamer, meldden Italiaanse media. Het voordeel is dat ze binnen enkele maanden kunnen worden gebouwd. Daarnaast kunnen ze dicht bij de verwoeste woningen worden neergezet, waarmee aan een wens van de getroffen bewoners van het gebied tegemoet wordt gekomen.

Na de verwoestende aardbeving van 2009 in Italië werden vergelijkbare huisjes gebouwd in het plaatsje Onna.