Direct naar artikelinhoud

Merkel zwijgt nog over kandidatuur voor vierde termijn als Bondskanselier

Angela Merkel maakt voorlopig nog niet bekend of ze een vierde termijn als Bondskanselier ambieert. In Duitsland verwachtte iedereen dat ze dat uiterlijk in september zou doen, een jaar voor de verkiezingen en precies een jaar nadat ze de grenzen opende voor een miljoen vluchtelingen. Maar Merkel houdt de kaarten - weer eens - tegen de borst. SPD-leider en vicepremier Sigmar Gabriel verklaarde het verkiezingsjaar voor geopend met een reeks aanvallen aan het adres van de kanselier.

Angela Merkel.Beeld anp

Doet ze het, of doet ze het niet? In het jaarlijkse zomerinterview dat ze zaterdag met de ARD had, zei Merkel dat ze haar keuze 'op het juiste moment' bekendmaakt. Wel liet Merkel weten dat ze zich nogmaals kandidaat stelt voor het voorzitterschap van haar partij - een indicatie dat ze dat ze haar rol nog niet als uitgespeeld beschouwt. Zelfs Merkels vertrouwelingen binnen de partij zouden nog in het duister tasten. De meeste CDU-prominenten denken en hopen dat ze het doet.

Dat Merkel het antwoord op de 'K-vraag' zelf in de hand heeft, is frappant. Want hoe vaak is ze in het afgelopen jaar, haar elfde jaar als kanselier, niet politiek knock-out verklaard? Eerst vanwege de chaos en onvrede als gevolg van de vluchtelingenstroom, daarna na Keulen en zes weken geleden nog na de drie bloederige aanslagen. Uit de laatste peilingen blijkt dat 42 procent van de Duitse bevolking haar graag voor een vierde keer terug ziet. Dat is minder dan een jaar geleden, maar niet veel minder: drie procent. En daarmee is ze nog steeds populairder dan welke politicus dan ook in Duitsland.

Uit de laatste peilingen blijkt dat 42 procent van de Duitse bevolking haar graag voor een vierde keer terug ziet

En een stuk populairder dan haar coalitiegenoot en mogelijke concurrent voor het kanselierschap Sigmar Gabriel. Ook hij heeft de leiderschapsvraag nog niet beantwoord, maar uit alles blijkt dat hij nog een termijn als sociaaldemocratisch lijsttrekker ambieert. Het is maar de vraag of zijn partij dat ook wil, want het lukt Gabriel niet om uit de schaduw van Merkel te komen en politieke successen voor zijn partij op te eisen. Gabriel is naarstig op zoek naar een overtuigend sociaaldemocratisch verhaal voor de komende campagne.

Een sprankje hoop voor de sociaaldemocraten bieden de aanstaande verkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern en Berlijn, twee deelstaten waar de SPD nu regeert en kans maakt de grootste partij te blijven. Met het oog hierop trok Gabriel afgelopen weekend flink van leer tegen Merkel, vooral over de vluchtelingen. Merkel heeft volgens hem de impact van hun komst op de Duitse samenleving onderschat, zei hij in een interview met ZDF.

Sigmar Gabriel zei in een interview met ZDF dat Merkel de impact van de komst van vluchtelingen op de Duitse samenleving heeft onderschat.Beeld anp

Speculaties

Ook probeerde hij het sociale gezicht van zijn partij af te stoffen met kritiek op Merkels aankondiging van een eventuele belastingverlaging. Vorige week werd bekend dat Duitsland een nieuw recordbedrag aan belastinginkomsten heeft geïnd. Dat leidde tot verontwaardigde reacties - omdat de Duitse overheid niet bepaald kwistig is met tegemoetkomingen aan sociale minima. Volgens Gabriel is belastingverlaging voor iedereen dan ook een slecht idee. De 'heel rijken' moeten gewoon blijven betalen. Wat hem betreft investeert de regering volgend jaar meer in onderwijs. Merkel koos ervoor om de kritiek van Gabriel te negeren.

Ondertussen speculeren de Duitse media volop over Merkels volgende 'deadline' om duidelijkheid te geven over haar toekomstplannen: het partijcongres in december. Eigenlijk gelooft niemand dat Merkel van haar kandidatuur af zal zien. Niet in de laatste plaats omdat een Bondskanselier nog nooit vrijwillig het veld heeft geruimd. Doet Merkel dat wel, dan zal dat geïnterpreteerd worden als een teken van falen.