Direct naar artikelinhoud

Russische hackers zaten volgens de VS achter inbraken in twee staten

Russische hackers zaten achter de inbraken de afgelopen weken in Amerikaanse databases in twee staten waarin informatie over kiezers is opgeslagen. Dit hebben functionarissen van Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigd aan NBC News. Volgens een van de bronnen werden de hacks gepleegd in opdracht van de Russische inlichtingendiensten.

Hillary Clinton poseert op campagne voor een selfie met een aanhangster.Beeld AP

'Nog nooit eerder zijn we zo ver gekomen om een recente hack te verbinden met de Russische regering', aldus de functionaris.

De hacks versterken de vermoedens in Washington dat de regering-Poetin de presidentsverkiezingen in de VS zal proberen te beïnvloeden. In Illinois slaagden de hackers erin de gegevens van zo'n 200 duizend kiezers te stelen.

De FBI heeft naar aanleiding van de 'inbraken' verkiezingsfunctionarissen in alle staten gewaarschuwd hun beveiliging zo snel mogelijk te verbeteren. Minister Jeh Johnson van Binnenlandse Veiligheid heeft de staten op 15 augustus, tijdens een conference call, federale hulp aangeboden om de stembussen veiliger te maken.

Het is de zoveelste hack in de VS in korte tijd waarvoor Rusland verantwoordelijk wordt gehouden. In de afgelopen maanden werd onder andere ook het hoofdkwartier van de Democratische Partij gehackt. Behalve Illinois was ook Arizona het doelwit. In Illinois moest het systeem voor de registratie van kiezers tien dagen worden stilgelegd. In Arizona werd er schadelijke software geïnstalleerd, maar geen informatie gestolen.

Twitter bericht wordt geladen...

Hack kranten

Volgens Rich Barger van IT-beveiligingsbedrijf TreatConnect is een van de IP-adressen die werd gebruikt, eerder opgedoken op internetfora van Russische criminele hackers. Ook de wijze waarop de digitale inbraken werden gepleegd, vertoont overeenkomsten met andere hacks die mogelijk het werk waren van door Rusland ondersteunde cybercriminelen.

Vorige week werd bekend dat de FBI samen met andere Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoek doet naar een reeks cyberaanvallen op Amerikaanse nieuwsorganisaties. Volgens de onderzoekers is het aannemelijk dat de hackers in opdracht van de Russische overheid hebben gehandeld. Er zou onder andere bij The New York Times zijn ingebroken.

De aanvallen zouden onderdeel uitmaken van een bredere operatie. Het hacken van de Democratische Partij zou hiervan onderdeel zijn geweest, zo meldde CNN. De digitale inbraken bij de mediabedrijven zouden in de afgelopen maanden aan het licht zijn gekomen. De FBI en The New York Times willen niet reageren op de berichtgeving. Eerder wezen Amerikaanse functionarissen naar de Russische inlichtingendienst als verantwoordelijke voor de hack op de Democratische Partij.

Twitter bericht wordt geladen...

Buitmaken

Moskou ontkent iedere betrokkenheid bij deze hack. Het lek leidde onder andere tot het aftreden van de voorzitter van de Democraten, Debbie Wasserman Schultz. Uit gelekte mails bleek dat zij de kandidatuur van Bernie Sanders had geprobeerd te fnuiken. Kort voor de Democratische Conventie trad Wasserman af.

Volgens de bronnen van CNN gaan de Amerikaanse inlichtingendiensten ervanuit dat Russische inlichtingendiensten met een reeks cyberaanvallen op Amerikaanse non-gouvernmentele organisaties zoveel mogelijk informatie proberen te vergaren over belangrijke politieke kwesties in de VS. Behalve op journalisten zouden de hackers ook hun pijlen hebben gericht op belangrijke Amerikaanse denktanks.

Twitter bericht wordt geladen...

Aanhangers van Donald Trump tijdens een bijeenkomst in Virginia.Beeld EPA

Lees ook

Geselecteerd door de redactie