Direct naar artikelinhoud

Wat moet iemand met tweeduizend kilo koraal?

Wat moet iemand met tweeduizend kilo koraal? Te midden van slangenhuiden, sieraden, schilpadden- en apenschedels, ivoor en een half miljoen euro aan geld en goud ontdekte de Rotterdamse politie onlangs in een zeecontainer en in vijf loodsen in het Brabantse Berghem ook diverse dozen vol met complete afgescheurde stukken koraalrif - tweeduizend kilo in totaal.

Een vangst van illegale dierenproducten zoals koraal, ivoor en huiden.Beeld anp

'Het gebeurt dat vakantiegangers weleens een stuk geërodeerd koraal meenemen in hun bagage,' zegt Anton Huitema, flora- en faunaspecialist bij de douane. 'Maar op deze schaal heb ik het nog nooit meegemaakt.'

Koraal is een beschermde diersoort die enkel met een vergunning geïmporteerd mag worden. De 53-jarige aangehouden eigenaar van de loodsen had die niet. De partij koraal is flink wat geld waard. In de aquariumhandel wordt voor een levend stuk koraal van 10 tot 25 centimeter al snel 100 euro betaald.  

'Koraal wordt niet verzameld, zoals bijvoorbeeld bij schelpen wel het geval is', vertelt Bert Hoeksema, onderzoeker aan het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. 'Er is wel koraalhandel, voor in aquariums, en soms gebruiken mensen het als decoratie.'

Koraal is een beschermde diersoort die enkel met een vergunning geïmporteerd mag worden

De tweeduizend kilo koraal uit Berghem bestaat voornamelijk uit wit, hard koraal - een van de duurdere soorten. Maar, het werd niet in water vervoerd en is dood. En dan kun je er in de aquariumhandel niets meer mee.

Als dood koraal wordt verhandeld, is het als decoratie, bijvoorbeeld op een stukje hout aan de muur. Of voor op tafel. En daar zit handel in: wie op internet zoekt naar een legaal stukje wit, decoratief, CITES-gecertificeerd koraal, moet al snel een paar honderd euro neerleggen.

Wie op internet zoekt naar een legaal stukje koraal, moet al snel een paar honderd euro neerleggen

Hoeksema zegt dat daarom enkel met een vergunning gehandeld kan worden in koralen. Dat wordt geregeld door CITES, die de internationale handel in beschermde diersoorten reguleert om verstoring in de biodiversiteit te voorkomen.

In Nederland zijn enkele aquariumhandels die handelen in koraal en die het aangeleverd krijgen via gecertificeerde importeurs uit gebieden als Indonesië, de Filipijnen, Australië en Sri Lanka.

Uit onderzoek van het World Recourses Institute blijkt dat 60 procent van de koraalriffen in de wereld wordt bedreigd door in de eerste plaats klimaatverandering en explosieve visserij. Daarna komt koraalhandel in beeld.

60 procent van de koraalriffen in de wereld wordt bedreigd