Direct naar artikelinhoud

Terre des Hommes ook in Nederland actief tegen seksuele uitbuiting kinderen

Een loverboy slachtoffer.

Seksuele uitbuiting van kinderen is ook in Nederland een groot probleem, vindt Terre de Hommes. Daarom komt de kinderrechtenorganisatie met een speciaal team dat de politie moet ondersteunen bij het opsporen van seksuele uitbuiting van minderjarigen.

In samenwerking met het Centrum voor Kinderhandel en Mensenhandel start Terre des Hommes een project tegen seksueel misbruik en mensenhandel van kinderen onder de achttien. Er komt een meldpunt en een speciaal team van vijf mensen gaat zowel online als offline actief op zoek naar daders.

Op internet gaan het team onder valse profielen het gesprek aan met mensen die nu ook al dagelijks op zoek zijn naar seks met minderjarigen, vertelt woordvoerder Liz van Velzen. "Als de dader goed in beeld is en er geen twijfel meer bestaat over zijn intentie, krijgt hij een waarschuwing in beeld. Daarin staat dat hij een strafbaar feit begaat en dat bij herhaling zijn gegevens worden verstrekt aan de politie." Van Velzen gelooft vooral in de afschrikwekkende werking van het project. "Nu is het te makkelijk om in contact te komen met minderjarigen. Daders voelen zich onbespied."

Sweetie
Het team gaat uitsluitend te werk op sites die nu ook al seksuele contacten met minderjarigen faciliteren. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om onschuldigen door de proactieve aanpak in de val te lokken, dat kan zelfs strafbaar zijn. De aanpak is gebaseerd op de ervaringen van Terre des Hommes in de Filippijnen. Daar lokte Sweetie, een chatrobot met het uiterlijk van een tienjarig meisje, duizend daders in de val en werden uiteindelijk zes mensen ook werkelijk veroordeeld.

Terre des Hommes is ook van plan om in actie te komen op plaatsen waar aanwijzingen zijn dat er kinderen worden uitgebuit of geronseld door loverboys. "Als er meldingen zijn dat er loverboys actief zijn bij een middelbare school, zullen we dat onderzoeken. We kunnen natuurlijk geen arrestaties verrichten, daarvoor zullen we samenwerken met de politie", aldus Van Velzen.

Moderne slavernij
Corinne Dettmeijer-Vermeulen, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, noemt het een initiatief van Terre des Hommes 'interessant, zolang het maar binnen de lijnen van de wet gebeurt'. "Mensenhandel is eigenlijk moderne slavernij en dat is een probleem van de samenleving als geheel." Dettmeijer heeft vertrouwen in de methode van Terre des Hommes. "Uiteraard is het niet de bedoeling om een klopjacht te beginnen, maar in samenspraak met de bevoegde instanties is het een interessant project."

Vooral de manier waarop de status van daders wordt aangepakt ziet de Nationaal Rapporteur als een goede ontwikkeling. "Loverboys lijken een bepaalde stoerheid te hebben. Dat wordt nu omgedraaid. Ze zeggen heel duidelijk 'je bent gewoon een pedoseksueel'", aldus Dettmeijer.

Corinne Dettmeijer-Vermeulen, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.