Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Cel voor Syrische asielzoeker om deelnemen terreurgroep

De man had zelf aan medebewoners van een azc verteld dat hij bij een terreurbeweging zat. Later verklaarde hij dat het ging om opschepperij.

Het beeld van vrouwe Justitia op het voormalige Gerechtgebouw in Rotterdam aan de Noordsingel.
Het beeld van vrouwe Justitia op het voormalige Gerechtgebouw in Rotterdam aan de Noordsingel. Roos Koole / ANP

Een 19-jarige Syrische asielzoeker is tot tien maanden cel veroordeeld voor deelneming aan een terroristische organisatie. Volgens de rechtbank in Rotterdam heeft de verdachte Mohanned B. een rol gespeeld bij Al-Qaeda.

De uitspraak is opvallend aangezien het Openbaar Ministerie (OM) vrijspraak had geëist wegens een gebrek aan bewijs. De rechter oordeelt daar dus anders over. De verdachte zou een periode een “meer of minder betrokken rol” vervuld hebben bij terreurgroep Al-Qaeda. Uit een foto op de mobiel van de verdachte was volgens de rechtbank af te leiden dat B. een gewapend lid was van de organisatie. Of hij daadwerkelijk heeft gevochten, is niet vastgesteld.

Zelf verteld

De Syriër werd aangehouden nadat hij aan zijn medebewoners op de asielzoekersboot in Zaandam vertelde dat hij bij een terreurbeweging zat. De man had volgens andere asielzoekers verklaard dat hij gespecialiseerd is in het laten ontploffen van auto’s en hij liet foto’s zien waarop hij poseerde met wapens.

B. verklaarde later dat hij slechts probeerde op te scheppen. Deskundigen stelden vast dat de man als gevolg van het verlies van twee broers posttraumatische klachten heeft en dat er sprake is van een aanpassingsstoornis. De rechtbank vond dat zijn verhaal niet zonder meer kon worden afgedaan als opschepperij, mede omdat zijn vermoedelijke sympathie voor de gewapende strijd niet alleen uit de foto blijkt. Zo had hij bijvoorbeeld ‘blijdschap geuit’ over de aanslagen in Parijs.