Direct naar artikelinhoud

Verzekeraars vinden Obamacare te duur

Amerikanen laten zich in een winkelcentrum in Florida voorlichten door een zorgverzekeraar.

Het Amerikaanse zorgstelstel hapert, ondanks de invoering van Obamacare, de trots van president Obama. Nog lang niet elke Amerikaan heeft een betaalbare verzekering.

Waar blijven die gezonde Amerikanen nou? En waar gaan al die zorgverzekeraars opeens heen? Deskundigen op het gebied van de volksgezondheid, Democratische politici en vermoedelijk ook president Barack Obama, schrokken de afgelopen dagen van de ontwikkelingen rond de Wet op de betaalbare gezondheidszorg, oftewel Obamacare. De premies van de polissen stijgen harder dan verwacht, klanten melden zich niet zo massaal als gehoopt en belangrijke spelers keren zich van de nieuwe wet af.

Aetna bijvoorbeeld, de op twee na grootste zorgverzekeraar, wil komend jaar geen Obamacare-verzekeringen meer aanbieden in elf van de vijftien Amerikaanse staten waar het bedrijf dat deed. Aetna verdwijnt in die staten van de onlinemarktplaatsen waar individuele Amerikanen een zorgpolis kunnen kopen. En er zijn meer verzekeraars die ermee stoppen. In een aantal staten, zoals Alabama en South Carolina, is van een markt helemaal geen sprake meer: daar biedt nog maar één bedrijf verzekeringen aan.

Obamacare, dat na een taai politiek gevecht in 2010 door het Congres kwam, was een doorbraak omdat via die markten voor het eerst elke Amerikaan zich kon verzekeren. Aanbieders moeten er iedereen accepteren, ziek of niet, en voor mensen met een laag inkomen zijn er subsidies. Tot dan toe was zo'n gegarandeerde dekking alleen mogelijk voor iemand die in vaste dienst was bij een bedrijf dat een zorgverzekering als arbeidsvoorwaarde bood. Anderen waren aangewezen op individuele polissen, die vaak zo duur waren dat ze liever onverzekerd door het leven gingen.

De premies van de polissen stijgen harder dan verwacht, klanten melden zich niet zo massaal als gehoopt en belangrijke spelers keren zich van de nieuwe wet af
President Barack Obama tijdens een toespraak over Obamacare.

Een verliespost
Maar miljoenen onverzekerde Amerikanen laten de markten links liggen. Velen van hen zijn jong en gezond en voelen de noodzaak tot verzekeren niet zo. Het is verplicht, juist om het systeem stabiel te houden, maar de boete voor niet-verzekeren is minder dan de jaarpremie. Velen schrikken ook van het enorme eigen risico: voor een gezin is dat elk jaar maximaal 12.000 euro.

Voor veel van de verzekeraars die zich de afgelopen jaren op Obamacare hebben gestort, tuk op tientallen miljoenen nieuwe klanten, is het zorgstelsel daardoor een verliespost geworden. Een aantal wil de premies met tientallen procenten verhogen. Andere, zoals Aetna, stoppen er geheel of gedeeltelijk mee.

Tegenstanders van Obamacare halen nu hun gelijk. Robert Moffitt van de conservatieve Heritage Foundation, schrijft dat Obamacare 'er stilzwijgend van uitgaat dat de politieke klasse in Washington slim en wijs genoeg is om deze enorme, complexe en dynamische sector van de Amerikaanse economie te bedwingen en te dirigeren'. De vrije markt kan dat volgens hem veel beter. Precies wat de Republikeinen in het Congres al sinds 2010 zeggen.

Velen schrikken van het enorme eigen risico: voor een gezin is dat elk jaar maximaal 12.000 euro
Supporters van Obamacare.

Publieke optie
Democraten willen Obama's zorgstelsel, de trots van acht jaar presidentschap, bijsturen. Maar dat wordt lastig als de Republikeinen bij de verkiezingen in november de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat behouden. En dat is niet uitgesloten, zelfs als Hillary Clinton president wordt.

Nemen de Democraten die meerderheid over, dan is de verwachting dat de overheid haar greep op de verzekeringsmarkt juist verstevigt. Voor de verkiezingen van 2008 bepleitte Obama al een 'publieke optie', een ziekenfonds van de overheid dat verzekeraars beconcurreert. De Democraten betreuren dat het er niet van gekomen is.

Veel linkse Amerikanen trekken uit de problemen met Obamacare de conclusie dat er opruiming moet worden gehouden in het ingewikkelde systeem van werknemersverzekeringen, individuele markten en ziekenfondsen voor ouderen en armen. Senator Bernie Sanders kreeg er tijdens de Democratische voorverkiezingen de handen voor op elkaar: één ziekenfonds voor iedereen.

Hij wist er Hillary Clinton niet mee van de nominatie af te houden, en die wil als president zover niet gaan. Maar in Colorado stemmen kiezers in november behalve over het presidentschap ook over een wetsvoorstel voor zo'n ziekenfonds in die staat.

De Democraten betreuren dat de 'publieke optie' er niet van gekomen is

Lees ook

Geselecteerd door de redactie