Zwemverbod Dessels Campinastrand door bacteriën

(archiefbeeld) © Shutterstock

Het Campinastrand in de gemeente Dessel - in de Antwerpse Kempen - mag voorlopig niet meer worden gebruikt voor zwemmers. Dat laat de gemeente maandag weten. Er werd een verhoogde concentratie aan intestinale enterokokken vastgesteld ter hoogte van de zwemvijver. Met het verbod wil men “ernstige gezondheidsrisico’s” vermijden.

De besmetting kwam aan het licht na een reguliere controle door de Vlaamse Milieumaatschappij, midden vorige week. Er werd volgens de gemeente een ‘code rood’ gegeven, met het advies voor een totaal zwemverbod.

“Enterokkokken komen er door uitwerpselen, in dit geval vermoedelijk van dieren, bijvoorbeeld vogels”, zegt VMM-woordvoerster Katrien Smet. “Door dat hele warme weer verbaast dit niet. Er zit dan minder zuurstof in het water en is er minder stroming, wat een broeihaard geeft.”

Het verbod geldt totdat nieuwe stalen in orde zijn. “Het zijn strenge, Europese normen. Er worden geen risico’s genomen voor de gezondheid. Enterokokken kunnen maag-darmklachten veroorzaken, voornamelijk bij bijvoorbeeld jonge kinderen of oudere mensen”, aldus Smet nog, die benadrukt dat een dergelijke verontreiniging in Vlaanderen jaarlijks enkele keren voorkomt.