Direct naar artikelinhoud
Analyse

Televisienajaar kleurt braaf binnen de lijntjes

Callboys

De Vlaamse tv-kijker is verwend." Tv-bazen allerhande konden het de voorbije jaren niet genoeg benadrukken: wat wij hier allemaal voorgeschoteld krijgen, overstijgt moeiteloos het gemiddelde niveau van wat je in vele andere landen kunt zien. Om er vaak ook aan te voegen: "Maar het is niet houdbaar. Het kost te veel geld." Goede televisie maken doe je niet met een aalmoes: eigen producties maken is duur, veel duurder dan buitenlandse import.

Na enkele jaren van bazooka's bovenhalen lijkt het er sterk op dat de zenders back to normal gaan. Allemaal pakten ze de voorbije weken met toeters en bellen uit over hun aanbod, maar als je oplijst wat er allemaal nieuw is, valt dat toch wat tegen. Neem nu fictie. Enkele jaren geleden wist zowel Eén als VTM met hun nieuwe fictie geen blijf. Het aanbod was zo groot dat je bijna iedere dag wel ergens een reeks kon volgen. De kwaliteit was niet altijd je dat, maar sommige sprongen er wel uit.

Alleen VIER durft het aan om iets anders te doen met Callboys, maar dat is dan ook pas de eerste nieuwe reeks in bijna vier jaar

En nu? Zowel VTM als Eén rekent in eerste instantie alleen op vervolgreeksen van Cordon, Professor T. en De Ridder. Niets mis met een vervolgreeks, maar mag het ietsjes meer zijn? Fictie is duur, ja, en met al dat uitgesteld kijken is het zeker voor een commerciële zender steeds moeilijker geworden. Maar zeker voor de openbare omroep ligt de lat hoger. Alleen VIER durft het aan om iets anders te doen met Callboys, maar dat is dan ook pas de eerste nieuwe reeks in bijna vier jaar.

Must sees?

Alle zenders blijven vooral braaf binnen de lijntjes kleuren en bouwen verder op programma's die hun verdienste al bewezen hebben. Eén zal met programma's als Spoed 24/7 en Het goeie leven best goede televisie afleveren. Maar must see programma's waar je voor thuisblijft of de digicorder laat draaien?

Alleen Sorry voor alles met Adriaan Van den Hoof prikkelt echt. De VRT moest besparen en in alle vernieuwingsdrang sloeg Eén de voorbije jaren al eens de bal flink mis (Het sterkste netwerk, iemand?), maar dat kan geen reden zijn om wat meer te durven. Met alleen maar gevestigde waarden lok je geen nieuwe kijkers.

Bij Eén prikkelt alleen Sorry voor alles met Adriaan Van den Hoof echt.

VTM heeft zich dan weer gespecialiseerd in het familievriendelijke entertainment. Een strategie die ze perfect onder de knie heeft en die loont, maar ook voorspelbaar is. Dit najaar krijg je dus veel tweede of derde seizoenen. Waar is de tijd dat ze met Clan de reeks van het jaar afleverde en Paul de Leeuw zijn ongrijpbare zelve was? Nu krijg je televisie waar elk scherp hoekje afgevijld is. Perfect logisch voor de zender die VTM wil zijn, maar jammer voor de kijker.

VIER probeert ondertussen beetje bij beetje een echte zender te worden, maar moet zich voorlopig nog beperken tot drie avonden per week. Met een gedurfd programma als Niveau 4, maar ook hier valt men terug op de gekende formats. Een zoveelste seizoen van De rechtbank dus, en zelfs Eeuwige roem werd uit de vergeetput opgevist.

Reeksen als Bevergem maken het net zo spannend voor de kijker. Dat je dan al eens op je bek gaat, nemen we er met plezier bij

Mag er dus ietsje meer vernieuwing zijn, een beetje meer durf? Verrassend genoeg vind je dat nu nog het meest bij Canvas, de zender die het voorbije jaar heel diep zakte. Een live cultuurshow maken ligt niet voor de hand en de politieke fictiereeks De 16 intrigeert.

Televisie heeft nood aan meer zulke programma's die uit de band springen en waar een hoek af is. Kijk maar naar het succes van Bevergem vorig jaar. Zulke reeksen maken het maar net zo spannend voor de kijker. Dat je dan al eens op je bek gaat, nemen we er met plezier bij. Het houdt de kijker alvast wakker, en het kan er ook voor zorgen dat die zijn kijkvoer niet nog meer elders gaat halen. De beste nieuwe televisie zul je deze week wellicht op Netflix zien. Daar start vrijdag het tweede seizoen van het prima Narcos.