© Geertje De Waegeneer

Politicus lanceert noodkreet: “Er loopt iets mis met de properheid in de stad”

“Ik heb ontzettend veel respect voor de Antwerpenaars die respect dragen voor de properheid van hun stad. Maar volgens mij loopt er iets mis.” Deze noodkreet staat te lezen in een facebookpost van sp.a-districtsraadslid Hicham El Mzairh. Hij filmde zondagochtend de viezigheid die in de stad was achtergelaten door de nachtbrakers.

JoRo

“Vandaag was het Cultuurmarkt in Antwerpen, een evenement dat duizenden bezoekers lokt naar onze stad”, zo vangt El Mzairh zijn open brief aan de Antwerpenaars en stadsbezoekers aan. “Eens de trein en het centraal station uitgestapt worden ze geconfronteerd met een vuile stad. Zeer jammer...”

“Ik heb respect voor de honderden straatvegers die onze stad dag in dag uit schoonmaken. Ik heb ontzettend veel respect voor de Antwerpenaars die respect dragen voor de properheid van hun stad. Maar volgens mij loopt er iets mis.”

Dat er iets moet gebeuren is duidelijk voor El Mzairh en hij richt zich tot het stadsbestuur. “Het is aan de beleidmakers om oplossingen te zoeken. Een ding is zeker: Antwerpen was helemaal niet klaar deze ochtend om haar schoonheid tentoon te stellen aan haar bewoners en de duizenden bezoekers. Ik was vandaag een beetje teleurgesteld en beschaamd om Antwerpenaar te zijn...”

“Properheid van onze stad is niet alleen een verantwoordelijkheid van onze stadsbestuur, maar ook die van ons allemaal!”, zo besluit hij.

"Niet blind voor zwerfvuil"

Volgens het stadsbestuur werd het Koningin Astridplein diezelfde ochtend nog helemaal opgekuist. "Ik kan bevestigen dat er rond 7 uur kuiswagens op het plein zijn gepasseerd", zegt Roel Veyt, woordvoerder van schepen van Stadsonderhoud Philip Heylen (CD&V). "Het kan uiteraard zijn dat er tussen de eerste passage van onze kuisploeg en de opname van het filmpje opnieuw zwerfvuil in het rond werd geslingerd."

"Wij zijn er zelf ook niet blind voor dat te veel mensen achteloos hun vuil achterlaten op straat", zegt Veyt. "Ik wil zeker ook geen steen werpen naar onze kuisploegen, die heel goed werk leveren, maar tijdens drukke perioden als de zomer kunnen we alleen maar vaststellen dat er te veel zwerfvuil wordt achtergelaten."

De stad krijgt daar regelmatig klachten over binnen. "Het stoort de Antwerpenaar en dat is eigenlijk een prima zaak. De dag dat mensen zich niet meer ergeren, hebben we écht een probleem."

Ook Heylen zelf heeft op Facebook gereageerd op de noodkreet. "Dag Hicham, jouw filmpje drukt ons met de neus op de feiten: dat deze stad véél en véél beter verdient dan de duizenden tonnen zwerfvuil en sluikstort die onze mensen van Stadsreiniging elk jaar van de straten plukken. Dat jij, ik en met ons vele duizenden Antwerpenaren het zwerfvuil en het sluikstort verschrikkelijk storend vinden."

De Antwerpse schepen breekt ook een lans voor het personeel dat de straten elke dag proper veegt. "Was het Astridplein zondagochtend klaar voor de Cultuurmarkt? Onze mensen van Stadsreiniging en hun veegmachines hadden het plein 's ochtends vroeg in elk geval proper geveegd, en ze hebben dat zondagavond nog een keer gedaan. Ze werken dag in, dag uit keihard voor een propere stad, en ik denk dat niemand hén met de vinger zal wijzen."

Hij wijst tot slot op de plichten van de Antwerpenaar zelf. "Maar - en dat zeg je goed - dit is geen zaak van stadsreiniging of het stadsbestuur alleen. Dit is de verantwoordelijkheid van elke burger én bezoeker in deze stad. Bedankt dus voor je filmpje, en laten we inderdaad samen blijven knokken voor een propere stad!"

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER