Luister naar

Opmars Engels in collegezaal is onstuitbaar

Nieuws
De opmars van het Engels in het hoger onderwijs is onstuitbaar. Het merendeel (60 procent) van alle opleidingen die Nederlandse universiteiten dit studiejaar aanbieden wordt al volledig in het Engels gegeven.
Kaya Bouma redactie vk
maandag 29 augustus 2016 om 03:00

Amsterdam

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van 1632 opleidingen aan dertien universiteiten. Nederlandse studies worden zeldzamer, vooral bij masteropleidingen. Bij minder dan 30 procent van de bijna 1200 masters is Nederlands de voertaal, de rest is in het Engels. Drie Nederlandse universiteiten bieden alleen nog Engelstalige masters aan. Ook bij de 435 bacheloropleidingen, die lange tijd hoofdzakelijk in het Nederlands werden gegeven, is Engels steeds vaker de voertaal.

Meer dan de helft van alle masterstudenten volgde vorig jaar een studie in het Engels, blijkt uit cijfers van de koepel van universiteiten VSNU. Voor bachelorstudenten was dat zeker één op de vijf.

Veel grote studies als economie en rechten worden nog wel in het Nederlands gegeven. Maar de Radboud Universiteit biedt vanaf september een grote studie als psychologie ook in het Engels aan. Universiteiten hebben de afgelopen jaren nieuwe Engelstalige opleidingen opgericht, en voor een deel zijn ook Nederlandstalige studies overgegaan op het Engels.

concurrentie

Universiteiten kiezen voor Engels om beter aan te sluiten op de internationale academische wereld en om de concurrentie aan te gaan met universiteiten wereldwijd. Studenten worden zo optimaal voorbereid op een internationale (academische) carrière, is de gedachte.

Engelstalig onderwijs is ook een middel om meer studenten uit het buitenland te trekken. Vooral universiteiten aan de grens zoals de Radboud Universiteit en de Universiteit Twente mikken op extra toevoer van internationale studenten om de terugloop van Nederlandse studenten te compenseren.

Ook het hbo verengelst. Hoeveel opleidingen in het Engels worden aangeboden is niet bekend. De Vereniging Hogescholen heeft alleen cijfers uit 2013: toen was 15 procent van de opleidingen in het Engels. Waarschijnlijk ligt dat percentage inmiddels hoger. Avans stelt vanaf september als eerste hogeschool eisen aan het niveau van het Engels van alle studenten. Wie slecht scoort krijgt geen diploma.

steenkolen-Engels

Het oprukkende Engels stuit al langer op verzet van studenten en hoogleraren. Studenten klagen over onnavolgbaar steenkolen-Engels. Studentenvakbond LSVb publiceerde vorig jaar een kleine enquête waarin het merendeel van de studenten liet weten afgeleid te worden door de Engelse vaardigheden van hun docenten. Een groep Amsterdamse academici publiceerde eind 2014 een manifest waarin ze pleiten voor het behoud van het Nederlands als academische taal.

Zowel universiteitenkoepel VSNU als de Vereniging Hogescholen is groot pleitbezorger van de internationalisering van het hoger onderwijs. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat dit leidt tot beter onderwijs en meer mogelijkheden voor studenten om zich te begeven op de internationale arbeidsmarkt’, zegt Bastiaan Verweij van de VSNU. ‘Het aanbieden van Engelstalig onderwijs is daarvoor een randvoorwaarde.’

Minister Bussemaker (Onderwijs) laat weten dat studenten er baat bij kunnen hebben om in het Engels college te krijgen, mits het niveau op orde is. Wel gaat de minister een ‘stevig gesprek voeren’ met universiteiten die Engelstalig onderwijs aanbieden om meer internationale studenten te trekken. ‘Ik accepteer niet dat universiteiten puur en alleen uit commerciële overwegingen onderwijs in het Engels geven. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.