© Luc Weyens

Massale vissterfte in de Herk

Aan de Elsartmolen, op de grens van Herk-de-Stad met Stevoort (Hasselt), is zondag een massale hoeveelheid dode vissen in de Herk aangetroffen.

Luc Weyens

Johnny Kenis woont in de Elsartmolen. Hij merkte zondagmorgen dat er iets loos was. “Ik zag dat er dode vissen bovendreven. Hier zit karper, voorn en brasem in het water. De drie soorten zijn getroffen. Mogelijk heeft het te maken met een tekort aan zuurstof in het water als gevolg van het tropische weer de jongste dagen. Vorige week merkte ik wel dat het water een melkachtig witte kleur had. Die is wel weer verdwenen.”

Stefan Luyck uit Alken kwam zondag toevallig zijn hengel uitwerpen: “De vissterfte kan te maken hebben met het warme weer. Of soms komen boeren met een ton water trekken om hun velden te besproeien. Daarbij kunnen resten van producten in het water terechtkomen.”“Een daling van het zuurstofgehalte door een plotse stijging van de temperatuur is mogelijk, maar toch wijst alles in de richting van een vervuiling”, zegt Jean Hendrix van de Verenigde Vissers van het Schulensmeer. Jean verwittigde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Die liet weten dat de Herk wel vaker het doelwit is van accidentele vervuilingen. De VMM neemt er dan ook geregeld stalen. Gewoonlijk hebben die vervuilingen te maken met de fruitteelt in de buurt, maar of de oorzaak nu ook daar moet worden gezocht, is nog niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer