Terug naar het stenen tijdperk in het Balloërveld

Een grafheuvel op het Balloërveld.

Een grafheuvel op het Balloërveld.

Het Balloërveld in Drenthe is bekend vanwege de grootste schaapskudde van Nederland. De vierhonderd schapen scharrelen rond op prehistorische grond, waar in het stenen tijdperk al mensen woonden. Een reis door het Balloërveld is dan ook een reis terug in de tijd.

Mystiek

Zo op het eerste gezicht lijkt het Balloërveld een groot heideveld. Maar het Balloërveld is meer dan heide alleen: naast bomen, vennetjes en zandverstuivingen zijn er ook zo’n veertig grafheuvels uit de steentijd te vinden. In deze heuvels begroeven onze voorouders de overledenen, net als in de hunebedden die in de nabije omgeving van het Balloërveld te zien zijn. In de bronstijd cremeerde men de doden en werd de as in een urn begraven op een urnenveld - en zo’n veld is ook op het Balloërveld te zien.

Je wandelt of fietst dus over prehistorische grond en dat geeft dit gebied iets mystieks. Reden te meer om even stil te staan en de omgeving goed op je in te laten werken. Duizenden jaren geleden jaagden hier onze voorouders, verbouwden ze emmertarwe op hun raatakkers (restanten van deze celtic fields zijn nog steeds te zien) en woonden ze in primitieve onderkomens…. De stilte wordt alleen doorbroken door het gezoem van bijen, een zingende tapuit of een ritselende zandhagedis.

Paradijs

Niet alleen voor terug-in- de-tijd- reizigers, ook voor natuurliefhebbers is het Balloërveld een hof van eden: dankzij de bijzondere samenstelling van de grond is het een goede voedingsbodem voor meer dan tweehonderd plantensoorten, waaronder ook de zeldzame klokjesgentiaan, lavendelheide en valkruid. Op de stuifzanden van het Balloërveld vind je ook korstmos. Niet alleen de flora, ook de fauna van dit heideveld is bijzonder: er zijn mee dan twintig vlindersoorten en tientallen vogelsoorten te spotten en ook voor amfibieën en reptielen is het Balloërveld een waar paradijs.

Grasmaaiers

'Bèèèh'! In de verte blaat een schaap. En nog een. En nog een. Daar komen de herders van Balloo aan: ze drijven hun vierhonderd Drentse heideschapen als ‘grasmaaiers’ over de heide van het Balloërveld. Een natuurlijk stukje natuurbeheer, in opdracht van Staatsbosheer uitgevoerd door Drentse heideschapen. Dit Europese oerras met karakteristieke hoorns past goed in hun prehistorische omgeving: deze schapensoort loopt hier al ruim zesduizend jaar rond. Ook zij gaan dus terug naar het stenen tijdperk.

Balloërveld

  • Oppervlakte: 367 hectare
     
  • Ligging: ten noordoosten van Assen
     
  • Gemeente: Aa en Hunze
     
  • Aantal inwoners gemeente: ruim 25.000
     
  • Afstand Leeuwarden/Groningen – Balloërveld: 90/50 kilometer
     
  • Bijzonderheid: het Balloërveld ligt op de Hondsrug, een 70 kilometer lange verhoging in het landschap tussen Groningen en Emmen. Het Balloërveld ligt zo’n tien meter boven NAP.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook , Twitter en Instagram