Minder jaar voor Franse wijnen, goed jaar voor de Belgische

© *

De Franse wijnoogst zal dit jaar tien procent lager uitvallen. De boosdoeners? Voorjaarsvorst, hagelbuien en zwaar onweer. In België stevenen de wijnbouwers dan weer af op hun beste oogst sinds jaren, dankzij de warme zomermaanden.

Slecht nieuws voor de liefhebbers van lekkere Franse wijnen. De druivenoogst valt naar verwachting een pak lager uit dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het landbouwministerie in Frankrijk. “Grote boosdoener is het weer”, vertelt Alain Bloeykens in Het Nieuwsblad. “Bij veel boeren is de eerste bloesem totaal vernield. Afgevroren. Alles weg.”

Slecht nieuws ook voor de Belgische liefhebbers. “Omdat er minder geplukt wordt, is er minder wijn. Fans van een goeie Chablis zullen in 2017 op hun honger blijven zitten. Die zal nauwelijks in de rekken liggen. Maar omdat het een populaire wijn is, zal de prijs sowieso stijgen.” Of ook de kwaliteit wordt aangetast? Bloeykens vreest van wel. “In principe moeten de boeren hun rotte bessen eruithalen. Grotere wijnhuizen doen dat minder nauwkeurig. Waardoor er heel wat troep mee in de bak vliegt. Bovendien moet iedereen werken met de druiven die hij heeft. Ook al zijn ze niet helemaal goed gerijpt. Meestal krijg je dan ook dunnere wijnen die fruit, kracht en vulling missen.”

Goed jaar voor België

In België gaat het dan weer beter met de wijboow, hoewel het er aanvankelijk niet zo fraai uitzag voor de zowat honderd Belgische wijnboeren die samen goed zijn voor een jaarlijkse productie van één miljoen liter. “Het natte voorjaar beloofde inderdaad niet veel goeds”, zegt professor Ghislain Houben (UHasselt) in De Morgen. “Hierdoor konden de vruchten zich niet voldoende ontwikkelen en kenden we veel schimmel en misgroei. In sommige streken speelden ook de late vorst en hagel de wijnboeren parten.” Houben schat dat de productie dit jaar ongeveer tien tot vijftien procent lager zal uitvallen. “Dat betekent ongeveer 150.000 flessen wijn minder voor ons land".

Het weer verbeterde echter in juli. “Vooral de droge en warme augustusmaand maakt veel goed. Indien het mooie weer ook nog aanhoudt tot in september, wordt het zonder twijfel een topjaar”, meent Houben. “De productie zal tien tot vijweliswaar lager liggen, maar de kwaliteit wordt stukken beter dan in 2015, zonder dat de consument daar een hogere prijs zal voor moeten betalen.”

Volgens Houben steken de Belgische wijnen zelfs de Duitse en de Franse naar de kroon. “Dat komt door het hoge gehalte aan zuren. In tegenstelling tot de Bordeaux-streek. Daar is het momenteel veertig graden, waardoor de druiven overrijp zijn en hun zuren helemaal verliezen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer