Direct naar artikelinhoud

11 doden bij bomaanslag Turkije, PKK eist aanslag op

In de stad Cizre in het zuidoosten van Turkije zijn vrijdagochtend ten minste elf politiemensen omgekomen nadat een autobom afging bij het hoofdkantoor van de politie. Ook vielen er 78 gewonden. Het zou om een zelfmoordactie gaan. Dat melden Turkse bronnen bij de Turkse veiligheidsdiensten.

11 doden bij bomaanslag Turkije, PKK eist aanslag op
Beeld AP

De aanslag komt twee dagen nadat Turkse tanks de grens met Syrië overstaken om strijders van Islamitische Staat (IS) en de met PKK verbonden Koerdische YPG-militie te verjagen. De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de aanslag inmiddels opgeëist. De partij staat in Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten te boek staat als een terroristische organisatie.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wees na de aanslag al meteen naar de PKK. Vicepremier Numan Kurtulmus noemde het een poging van de PKK en YPG om te profiteren van de mislukte staatsgreep van vorige maand. Op Twitter liet hij ook weten dat Turkije 'vastbesloten is om zijn grenzen en veiligheid te beschermen'. Het land blijft militaire operaties in Syrië uitvoeren 'totdat de veiligheid kan worden gegarandeerd'.

Op beelden van nieuwszender NTV zijn zwarte rookpluimen te zien die opstijgen boven het politiebureau. Van het gebouw met drie verdiepingen staat na de explosie alleen nog de betonnen constructie overeind, zonder gevels of ramen.

Om de gewonden af te voeren werden twaalf ambulances en twee helikopters ingezet. Cizre ligt in de provincie Sirnak, die aan zowel Syrië als Irak grenst en een overwegend Koerdische bevolking heeft.

Het verwoeste politiebureau in Cizre.Beeld afp

Offensief Syrië

Turkse strijdkrachten veroverden woensdag de Syrische grensstad Jarablus in een ongekend offensief. IS-strijders trokken zich terug, maar voor Turkije gaat het evenzeer om het terugdringen van de Syrische Koerden. In Turkse ogen zijn de Syrisch-Koerdische strijdgroepen twee handen op een buik met de PKK, die in Turkije verantwoordelijk zouden zijn voor aanslagen op de Turkse politie en het leger. Ankara wil voorkomen dat zij meer grondgebied in het noorden van Syrië in handen krijgen.

Erdogan eist dat de Koerdische milities zich terugtrekken tot op de oostelijke oever van de rivier de Eufraat. Dat is pikant omdat de Verenigde Staten de Syrische Koerden als een betrouwbare bondgenoot beschouwen in de strijd tegen IS.

Twitter bericht wordt geladen...

Turkse leger bij de stad Cizre.Beeld afp

PKK

Zowel Koerdische rebellen als strijders van IS pleegden de afgelopen tijd aanslagen in Turkije. De regering heeft de PKK beschuldigd van een reeks aanslagen deze maand in het zuidoosten van Turkije. De partij heeft voor ten minste één aanslag op een politiebureau de verantwoordelijkheid opgeëist.

De Turkse regering en de extremistische strijdgroep PKK besloten drie jaar geleden de wapens te laten rusten en over vrede te praten. Dat vredesproces strandde echter in de zomer van vorig jaar, mede als gevolg van de bloedige strijd over de grens in Irak en Syrië. Dit heeft in Turkije tot een nieuwe golf van geweld geleid.

Twitter bericht wordt geladen...