Direct naar artikelinhoud

Premier Orban van Hongarije wil Europees leger

Hongarije gaat een tweede hek bouwen bij de zuidelijke grens met Servië om migranten buiten te houden. Dit zei de Hongaarse premier Viktor Orban vrijdag. Ook riep hij op tot een Europees leger. Orban, een fervent criticus van het Europese migratiebeleid, meent dat veiligheid een prioriteit moet zijn voor Europa.

Syrische migranten proberen door het hek tussen Hongarije en Servië te komen.Beeld Reuters

'We moeten de kwestie van veiligheid als prioriteit aanmerken en we moeten beginnen met het opzetten van een Europees leger ', aldus Orban. Hij sprak vrijdag op een persconferentie na een ontmoeting tussen Centraal-Europese lidstaten en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Warschau.

Eerder op de dag sprak Orban over het nieuwe grenshek, dat naast de al bestaande barrière komt te staan. Het moet de verdediging versterken om potentieel honderdduizenden vluchtelingen tegen te houden als het migrantenbeleid van Turkije verandert.

Het al bestaande hek van prikkeldraad langs de zuidelijke grens van Hongarije met Servië en Kroatië heeft de toestroom van migranten vorig jaar via de Balkan-route sterk verminderd. Maar nog steeds komt een gestaag aantal migranten aan bij de Hongaarse grens met Servië.

Visumplicht

Orban zei dat Hongarije zich moet voorbereiden op de mogelijkheid dat de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU klapt. Onder de huidige deal heeft Turkije toegezegd alle medewerking te verlenen in de vluchtelingencrisis. Zo worden alle vluchtelingen die illegaal de EU in zijn gekomen, teruggestuurd naar Turkije. Turkije dreigt echter het akkoord op te zeggen als Europa de visumplicht voor Turken niet binnen enkele maanden opheft. Dat is de EU niet van plan: een van de belangrijke Europese voorwaarden voor afschaffing van de visumplicht is dat Turkije zijn antiterreurwetten versoepelt.

Hongarije kreeg veel kritiek vanwege de bouw van het vier meter hoge hek dat bijna een jaar geleden werd geplaatst. Sindsdien hebben echter ook veel meer landen strengere maatregelen genomen om de toestroom van vluchtelingen in te dammen. Nadat het hek was geplaatst, nam het aantal vluchtelingen dat via Servië Hongarije wilde binnenkomen aanvankelijk af.

Hongarije kreeg veel kritiek op de bouw van het vier meter hoge hek dat bijna een jaar geleden werd afgemaakt