Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Meer dan 290 doden na aardbeving Italië

Een aardbeving met kracht van 6,2 heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het midden van Italië getroffen en zeker 159 levens geëist. Met name de steden Accumoli, Amatrice, Posta en Arquata del Tronto zijn zwaar getroffen.

Het zwaar getroffen Italiaanse dorp AmatriceBeeld ANP

20:23 zondag 28 augustus 2016

Italiaanse bergingswerkers hebben nog eens drie lichamen gevonden onder het puin in het verwoeste dorp Amatrice. Tot dusver waren 290 doden geteld, slachtoffers van de aardbeving van woensdag.

Een tiental mensen uit Amatrice zijn nog spoorloos, schatten inwoners. Drie van hen bleken zondag nog bedolven te liggen onder het puin van Hotel Roma, in het centrum van het heuveldorp.

Het hotel was helemaal volgeboekt omdat er in de buurt een drukbezocht culinair festival werd gehouden. De brandweer verwijdert brokken muur zodat hulpverleners de drie lijken kunnen uitgraven.

Het reddingswerk in het grootste deel van het rampgebied was vrijdag al gestaakt, maar in Amatrice zoeken ze nog door. Midden-Italië werd zondag opnieuw getroffen door een krachtige naschok.

08:51 vrijdag 26 augustus 2016

Het aantal doden door de aardbeving gestegen tot 267. Naar verwachting zal het aantal dodelijke slachtoffers nog verder stijgen.

Ongeveer vierhonderd gewonden liggen in ziekenhuizen, laten de autoriteiten vrijdag weten.

In het gebied zijn nog steeds naschokken te voelen. In totaal zijn al negenhonderd naschokken geregistreerd sinds woensdag, waarvan 57 afgelopen nacht.

Vrijwilligers bouwen aan een tentenkamp voor de tijdelijke opvang van inwoners van het zwaargetroffen AmatriceBeeld ANP

14:32 donderdag 25 augustus 2016

Reddingswerkers zijn er tot nog toe in geslaagd om 215 mensen levend onder het puin vandaan te halen, meldde het Italiaanse persbureau ANSA donderdag op gezag van de brandweer.

Alleen al de brandweer heeft ruim 2000 mensen en vierhonderd voertuigen in het rampgebied aan het werk gezet. Het doorzoeken van de puinhopen is nog in volle gang.

Stijgend getal
De autoriteiten hebben intussen het officiële dodental iets bijgesteld, naar 241. Eerder werd gerept van 247 dodelijke slachtoffers. Dat getal zal vrijwel zeker nog stijgen. De reddingswerkers zijn ervan overtuigd dat nog meer slachtoffers onder het puin zijn bedolven. In ziekenhuizen liggen zo'n 270 gewonden.

07:19 donderdag 25 augustus 2016

Het dodental na de aardbeving in Italië is in de nacht van woensdag op donderdag opgelopen tot 247. Dat bericht het persbureau ANSA op basis van de Italiaanse autoriteiten. Het aantal doden is daarmee met bijna honderd gestegen.

Italië werd donderdagochtend (rond 05.17 uur) opgeschrikt door een flinke naschok. Die had een kracht van 4,5 en was onder meer te voelen in de regio's Marche en Lazio. Van de omgekomen slachtoffers zijn er 190 in de provincie Rieti gevonden en nog eens 57 in Ascoli Piceno.

Reddingswerkers zijn heel de nacht bezig geweest om mensen onder het puin vandaan te halen. Door de beving raakten duizenden mensen hun huis kwijt. De reddingsdiensten hadden tentenkampen opgezet om de nacht in door te kunnen brengen.

04:11 donderdag 25 augustus 2016

Het dodental is inmiddels opgelopen tot 159. Onder de slachtoffers zijn ook veel kinderen, melden Italiaanse media. Het zoeken naar lichamen onder het puin in de Italiaanse dorpen zal in de nacht van woensdag op donderdag gewoon doorgaan.

20:23 woensdag 24 augustus 2016

De verwoestende aardbeving heeft aan zeker 120 mensen het leven gekost. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi na een dag van koortsachtig reddings- en bergingswerk bekendgemaakt. Onder de slachtoffers zijn ook veel kinderen, melden Italiaanse media.

Renzi, die op bezoek is in het rampgebied, rekent erop dat het dodental nog oploopt. Er worden nog veel mensen vermist en van de bijna vierhonderd gewonden zijn er nog tientallen in levensgevaar, schrijft La Repubblica.

16:07 woensdag 24 augustus 2016

Tot nu toe zijn de lichamen van 73 mensen geborgen, melden de Italiaanse autoriteiten. Nog steeds zijn er honderden mensen vermist. Hoeveel gewonden er zijn, is niet bekend.

Overlevenden tussen de brokstukkenBeeld anp

15:01 woensdag 24 augustus 2016

De Italiaanse premier Matteo Renzi reist woensdag naar het rampgebied in Midden-Italië. "We zullen niemand aan zijn lot overlaten - niet een familie, geen stad of dorp," beloofde hij voor zijn vertrek naar de plaatsen die in de nacht van dinsdag op woensdag werden getroffen door een zware aardbeving.

"De eerste prioriteit is nu om te graven," zei Renzi. Talloze slachtoffers liggen waarschijnlijk nog onder het puin na de beving, die volgens de Italiaanse autoriteiten een kracht had van 6,0. De premier bedankte iedereen die na het natuurgeweld "met blote handen'' puin heeft geruimd.

Eerder meldde de regering dat minister van Infrastructuur Graziano Delrio op weg was naar het gebied. Renzi volgde de situatie in eerste instantie vanuit zijn kantoor in Rome.

14:36 woensdag 24 augustus 2016

De verwoestende aardbeving in Italië heeft aan zeker 63 mensen het leven gekost. Dat meldde persbureau ANSA na een eigen inventarisatie. In het dorp Amatrice, dat volgens de burgemeester voor de helft is weggevaagd, zijn volgens ANSA zeker 35 doden gevallen.

De verwachting is dat het dodental verder zal oplopen. Op veel plaatsen worden nog mensen vermist.

14:29 woensdag 24 augustus 2016

Het onafhankelijke EMSC laat weten dat opnieuw een beving voelbaar was in de getroffen regio. EMSC waarschuwt voor aardbevingen.

Twitter bericht wordt geladen...

13:23 woensdag 24 augustus 2016

In de Italiaanse voetbalcompetities wordt komend weekeinde een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving. Het nationale elftal draagt in de komende oefenwedstrijd tegen Frankrijk rouwbanden.

13:14 woensdag 24 augustus 2016

De Franse president François Hollande betuigt namens het Franse volk zijn medeleven met de 'vreselijke tragedie' in buurland Italië.

Twitter bericht wordt geladen...

12:15 woensdag 24 augustus 2016

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leven mee met Italië, dat is getroffen door een verwoestende aardbeving:

"Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het natuurgeweld in het hart van Italië. Hele gemeenschappen zijn zwaar getroffen. Met alle families die rouwen om hun dierbaren of in angstige onzekerheid verkeren, leven wij intens mee."

12:02 woensdag 24 augustus 2016

Het Nederlandse Urban Search And Rescue teasm (USAR) hoeft vooralsnog niet naar Italië af te reizen. Het team dat gespecialiseerd is in het opsporen van mensen onder ingestorte gebouwen houdt de situatie wel nauwlettend in de gaten. "Italië geeft aan geen internationale hulp nodig te hebben. Wij volgen de situatie," twitterde het team woensdagochtend, enkele uren na de aardbeving in het midden van Italië. Tientallen mensen overleefden de aardbeving niet, velen worden nog vermist.

12:01 woensdag 24 augustus 2016

De Europese Unie staat klaar om Italië te ondersteunen na de aardbeving van afgelopen nacht. Er zijn al 37 doden geteld en veel mensen zijn nog vermist. De ravage in het rampgebied, ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Rome, is enorm.

Het rampencentrum van de Europese Commissie volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft contact met de Italiaanse autoriteiten over de hulp die vanuit Europa kan worden geboden. Brussel stelt satellietbeelden beschikbaar om de omvang van de schade in kaart te brengen.

EU-commissaris Christos Stylianides (Crisis Management) en EU-buitenlandchef Federica Mogherini laten weten mee te leven met de slachtoffers en reddingswerkers. Bewindslieden uit tal van Europese landen hebben zich solidair verklaard.

11:48 woensdag 24 augustus 2016

Het aantal doden door de aardbeving in Italië is opgelopen tot 37. Dat melden Italiaanse media. Het is niet bekend hoeveel mensen nog onder het puin liggen.

11:38 woensdag 24 augustus 2016

Alleen al in en rond het Italiaanse plaatsje Accumoli zijn 2500 mensen dakloos geraakt door de aardbeving van woensdag. De burgemeester heeft dat laten weten aan Italiaanse media. Accumoli heeft nu negen doden geteld en zoekt nog naar drie of vier mensen.

Het is niet bekend hoeveel mensen dakloos zijn geraakt op andere plekken in het getroffen gebied. Het dodental is opgelopen tot boven de twintig en er worden nog ongeveer honderd mensen vermist.

11:35 woensdag 24 augustus 2016

Hier was de aardbeving in Italië.

Meer dan 290 doden na aardbeving Italië
Beeld Het Parool

11:23 woensdag 24 augustus 2016

Foto's uit het rampgebied.

Meer dan 290 doden na aardbeving Italië
Beeld ap
Meer dan 290 doden na aardbeving Italië
Beeld epa
Meer dan 290 doden na aardbeving Italië
Beeld epa

11:17 woensdag 24 augustus 2016

Nederland biedt Italië hulp aan na de dodelijke aardbeving die dat land heeft getroffen. Premier Mark Rutte heeft dat zijn Italiaanse collega Matteo Renzi laten weten. Rutte, die spreekt van een 'verschrikkelijke' beving, heeft de Italiaanse premier tevens zijn medeleven betuigd.

11:05 woensdag 24 augustus 2016

Paus Franciscus leeft mee met de mensen in het midden van Italië, dat woensdagnacht is getroffen door een aardbeving. Hij schrapte een geplande toespraak en ging in gebed voor slachtoffers en overlevenden.

"Toen ik de burgemeester van Amatrice hoorde zeggen dat zijn plaats niet meer bestaat en dat er kinderen onder de slachtoffers zijn, was ik diep bedroefd," zei de paus tegen de tienduizenden toehoorders die voor de audiëntie naar het Sint-Pietersplein in Rome waren gekomen. Hij sprak zijn 'groot verdriet en nabijheid' uit.

10:49 woensdag 24 augustus 2016

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft na de dodelijke aardbeving in Italië zijn collega's in dat land gecondoleerd. Het blijk van medeleven is onder meer gericht aan zijn Italiaanse ambtgenoot Paolo Gentiloni. Koenders noemt het nieuws over het natuurgeweld 'verschrikkelijk'.

Meer dan 290 doden na aardbeving Italië
Beeld anp

10:37 woensdag 24 augustus 2016

Het Italiaanse Rode Kruis roept iedereen in de getroffen regio op om tijdelijk het wachtwoord van zijn wifi-netwerk af te halen. Zo kan iedereen makkelijker met elkaar communiceren. Ook is een rekeningnummer opengesteld waar donaties kunnen worden gedaan en roept de organisatie op om massaal bloed te komen doneren in het ziekenhuis van Rieti, niet ver van het getroffen gebied.

10:31 woensdag 24 augustus 2016

Een aardbeving zoals zich die in de nacht van dinsdag op woensdag in het midden van Italië voordeed, is vaker in die regio te voelen. Maar niet alleen in Italië, ook in Griekenland en Turkije komen ze voor in een frequentie van enkele jaren, zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI.

Deze schok deed zich voor op 4 kilometer diepte, zo zag ook het KNMI op de wijzers van de seismograaf, die in De Bilt eveneens flink tekeer gingen. De gemeten kracht was 6,2 en er waren tientallen naschokken.

10:26 woensdag 24 augustus 2016

In het dorp Pescara del Tronto worden minstens honderd mensen vermist. Berichten over vermisten in andere dorpen zijn er nog niet.

"Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp", zei de burgemeester.

10:22 woensdag 24 augustus 2016

Het aantal doden door de aardbeving in Italië is opgelopen tot boven de twintig, melden Italiaanse media. De Italiaanse brandweer kan het dodental nog niet bevestigen.

Het dorp Pescara del Tronto is vrijwel helemaal met de grond gelijk gemaakt. Er zouden zeker tien doden zijn gevallen. Twee kinderen, van zeven en vier jaar oud, zijn levend uit het puin gehaald. Ze waren bij hun oma. Die ligt nog onder de brokstukken, maar heeft contact met de reddingswerkers.

In de plaats Accumoli, in de buurt van het epicentrum, zijn volgens de burgemeester zeker zes doden gevallen. Een stoffelijk overschot is geborgen. Onder het puin van een ingestort gebouw liggen een vader, een moeder en twee kleine kinderen, maar er is geen levensteken.

Inwoners graven met blote handen in het puin om ze te vinden. Een andere persoon wordt vermist. In Amatrice, een paar kilometer naar het zuiden, zijn twee lichamen geborgen. Een priester, die betrokken is bij het reddingswerk, zegt dat er drie doden nog onder het puin liggen.

10:18 woensdag 24 augustus 2016

De basiliek van Sint-Franciscus in Assisi heeft geen schade opgelopen door de aardbeving in Italië. Dat heeft pater Enzo Fortunato van het klooster bij de basiliek gezegd tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

Sint-Franciscus (1181-1226) ligt er begraven. De huidige paus heeft zijn naam aangenomen.

De basiliek in Assisi was in september 1997 zwaar beschadigd geraakt door twee aardbevingen kort na elkaar. Restauratie duurde twee jaar.

09:17 woensdag 24 augustus 2016

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de alarmcentrale van de ANWB hebben woensdagochtend enkele uren na de aardbeving in Italië nog geen meldingen gekregen over of van Nederlanders die getroffen zijn.

Het ministerie in Den Haag is bezig het verder uit te zoeken samen met de Nederlandse ambassade in Rome. Die heeft contact met de lokale autoriteiten, zei een woordvoerder van het ministerie.

06:00 woensdag 24 augustus 2016

De aardbeving met een kracht van 6,2 die in de nacht van dinsdag op woensdag het midden van Italië trof, heeft meerdere levens geëist.

Met name de steden Accumoli, Amatrice, Posta en Arquata del Tronto zijn zwaar getroffen. Ook was er een naschok te voelen.

Het Amerikaans seismologisch instituut USGS heeft code rood afgegeven voor de mogelijke economische schade.

Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de plaats Perugia in het midden van Italië. De beving die rond 03.30 uur plaatsvond, was tot in Rome te voelen.