Direct naar artikelinhoud

Utrecht eist minder vervoer gevaarlijke stoffen over spoor

De gemeente Utrecht wil dat er minder gevaarlijke stoffen over het spoor worden vervoerd en eist dat het Rijk zich houdt aan de gemaakte afspraken daarover. Utrecht heeft daarover een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Vervoer over het spoor.Beeld ANP

Het ministerie maakte onlangs cijfers bekend waaruit blijkt dat er veel meer gevaarlijke stoffen zijn vervoerd over het spoor bij Utrecht dan afgesproken.

Ook over trajecten waar überhaupt geen gevaarlijke stoffen vervoerd mogen worden, is dit gebeurd. Zoals Utrecht-Amersfoort en Harmelen-Utrecht. Vooral het vervoer van brandbare gassen valt op; hiervan werd volgens Utrecht drie keer zoveel vervoerd als afgesproken. Het ging om zo'n tweeduizend wagons vorig jaar door het stationsgebied Utrecht en op het traject Houten Utrecht.

Op het traject Utrecht-Amersfoort werden zelfs 1.700 wagens met brandbare gassen vervoerd, terwijl dit helemaal niet mag. De gemeente wil met spoed in gesprek met de staatssecretaris en de provincie.

'Verhoofd risico'

Volgens Utrecht leiden de overschrijdingen 'tot een verhoogd risico' voor de omwonenden. 'De gemeente Utrecht en haar inwoners en ondernemers worden geconfronteerd met risico's die er niet hadden mogen zijn', aldus de gemeente in de brandbrief. Utrecht roept op tot 'een gedegen handhavingsbeleid dat niet achter de feiten aanloopt, zoals nu het geval is.'

De gemeente wil dat de staatssecretaris 'zo spoedig mogelijk maatregelen neemt' en een 'betere regie voert' om de overschrijdingen aan te pakken. Ook wil Utrecht weten hoeveel transporten er per traject zijn geweest in het eerste halfjaar van 2016.

Staatssecretaris Dijksma laat weten al langere tijd overleg te voeren met alle betrokken partijen: de vervoerders, verladers, ProRail en met lokale en regionale bestuurders. Vermoedelijk stuurt ze begin oktober een plan van aanpak naar de Tweede Kamer. Ze snapt de zorgen van de gemeenten, maar er is volgens haar nergens sprake van een onverantwoorde situatie.

Station Utrecht Centraal.Beeld ANP
Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.Beeld anp