Direct naar artikelinhoud

Stakende mijnwerkers ontvoeren en doden Boliviaanse onderminister

Stakende mijnwerkers in Bolivia hebben een onderminister ontvoerd en doodgeslagen. Dat hebben Boliviaanse autoriteiten bevestigd. De minister was in de regio om te praten over een conflict tussen de mijnwerkers en de overheid. Een dag eerder waren twee mijnwerkers door de politie doodgeschoten.

Onderminister Rodolf IlanesBeeld ap

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Carlos Romero werd zijn onderminister Rodolfo Illanes (55) op 'brute en laffe wijze vermoord'. Minister van Defensie Reyi Ferreira zei dat Ilanes was 'doodgemarteld'. Een medewerker van Ilanes had weten te ontsnappen en werd opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad La Paz.

Illanes was in Panduro, 130 kilometer van de Boliviaanse hoofdstad La Paz, om met de mijnwerkers het gesprek aan te gaan over hun onvrede. De in coöperatieven georganiseerde kompels voeren al weken actie tegen een nieuwe mijnbouwwet. Sinds maandag hebben de mijnwerkers een snelweg geblokkeerd.

Twitter

Donderdagochtend werd duidelijk dat Illanes tegen zijn wil werd vastgehouden door de groep stakers. Hij tweette donderdagmiddag nog: 'Ik ben in goede gezondheid, mijn familie hoeft niet bang te zijn.' Eerder gingen geruchten dat hij hartproblemen zou hebben.

Bij het Nationaal Verbond van Mijnbouwcoöperatieven (Fedecomin) zijn zo'n negenhonderd coöperaties met 10 duizend mijnwerkers aangesloten, die met het winnen van voornamelijk zilver, tin en zink in hun levensonderhoud voorzien. Het verbond was ooit een naaste bondgenoot van de linkse president Evo Morales, maar de relatie is verzuurd door beschuldigingen van vriendjespolitiek en autoritair bestuur.