Luister naar

Ophef in de regio: Schuttersdoek na twee eeuwen terug in Delft

Nieuws
Harco Ploegman Harco Ploegman
vrijdag 26 augustus 2016 om 03:00
Het teruggevonden schuttersdoek, dat weer te zien is in Museum Prinsenhof in Delft.
Het teruggevonden schuttersdoek, dat weer te zien is in Museum Prinsenhof in Delft. prinsenhof delft

schuttersdoek na twee eeuwen terug in Delft

Een Delfts schuttersstuk dat twee eeuwen verdwenen was, is weer terecht. Het schilderij verscheen uit het niets op een veiling in Parijs en door een tip kwam Museum Prinsenhof uit Delft het op het spoor, schrijft Omroep West. Het zeventiende-eeuwse schuttersstuk van Jacob Delff II is een portret van de schutters Willem Reyersz de Langue en Daniel Fransz van der Brugge. De mannen waren lid van de Delftse schutterij, die de stad moest verdedigen. Het schilderij verdween aan het eind van achttiende eeuw en eindigde na een zwerftocht door Europa in Parijs. Omdat het schilderij al zo lang onvindbaar was, vreesde het museum dat het nooit meer teruggevonden zou worden. Met steun van een anonieme weldoener en fondsen wist het museum het schilderij aan te kopen.

brieven van gravin mogelijk op erfgoedlijst

De omvangrijke correspondentie van rijksgravin Charlotte Sophie Bentinck (1715-1800) uit De Steeg prijkt volgend jaar mogelijk tussen de dagboeken van Anne Frank, de Gutenberg Bijbel en handschriften van Johann Sebastian Bach op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het Gelders Archief in Arnhem, dat de 25.000 brieven beheert, maakte donderdag bekend dat de brieven op de nominatie staan om opgenomen te worden op de lijst. Charlotte Sophie Bentinck correspondeerde met de groten der aarde uit haar tijd, zoals Voltaire en Frederik de Grote. Ze was feministe en had opvallende politieke en maatschappelijke denkbeelden. Haar brievencollectie geeft volgens wetenschappers ‘een uniek beeld van het leven van de adel in de achttiende eeuw’.

triatlon Veenendaal toch in Surfvijver

Even leek het er op dat vanwege blauwalg de Veenendaalse triatlon zaterdag zou moeten uitwijken naar een andere locatie dan de vertrouwde Surfvijver. Dat blijkt niet nodig. Het water is goedgekeurd als zwemwater. Daarmee kan het zwemonderdeel van de triatlon toch daar gehouden worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’