Direct naar artikelinhoud

Dit weten we tot nu toe van de aardbeving in Italië

Dit weten we tot nu toe van de aardbeving in Italië

Het midden van Italië is vannacht opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.2 op de schaal van Richter. Van de dorpjes Amatrice, Accumoli en Arquata del Tronto is weinig over. Het dodental is opgelopen tot zeker 241. Ook liggen er veel slachtoffers onder het puin en worden ruim honderd mensen vermist. Er zijn nog geen meldingen van Nederlandse slachtoffers.

De aardbeving trof Rome en Midden-Italië in het midden van de nacht, rond 3.30 uur. Burgemeester Sergio Pirozzi van Amatrice in Umbrië meldde aan het Italiaanse radiostation RAI dat er weinig over is van het dorp en dat er mensen onder het puin liggen. Amatrice telt een kleine 3000 inwoners. ,,De wegen in en naar het dorp zijn afgesloten. De helft van het dorp is weg'', meldt burgemeester Sergio Pirozzi.

Verschillende internationale leiders, onder wie premier Mark Rutte, hebben hun steun betuigd en hulp aangeboden. Paus Franciscus heeft opgeroepen tot gebed ter nagedachtenis aan de slachtoffers en hun families. Veel Italianen in de getroffen regio geven gehoor aan de oproep van lokale hulpdiensten om bloed te doneren en hun wifi gratis ter beschikking te stellen.

Puin
Met name de steden Accumoli, Amatrice, Posta en Arquata del Tronto zijn zwaar getroffen. Ook waren er kort na elkaar enkele naschokken te voelen. Volgens het radiostation liepen direct na de beving veel mensen de straat op.

Het hart van de aardbeving lag in het pittoreske stadje van Norcia, een bekende toeristische trekpleister in Umbrië. Hier is echter niemand omgekomen, aldus burgemeester Nicola Alemanno. Volgens hem komt dat door de aardbevingbestendige gebouwen. ,,Er is wel schade aan historische gebouwen, maar de inwoners hebben geen ernstige verwondingen.''

De hulpdiensten zijn aangekomen in het dorp.
Op een kaart is precies te zien waar het epicentrum van de aardbeving ligt.
Dit weten we tot nu toe van de aardbeving in Italië
Dit weten we tot nu toe van de aardbeving in Italië

Nederlanders
Ook al is de getroffen regio populair onder toeristen, er zijn nog geen berichten over getroffen Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, de alarmcentrale van de ANWB en de Nederlandse ambassade in Rome hebben sinds vanochtend contact met de lokale autoriteiten, zei een woordvoerder van het ministerie.

De aardbeving was in een groot gebied te voelen. Zelfs in Rome, op 170 kilometer afstand van het epicentrum, schrokken mensen wakker en zagen ze meubels schudden. Er waren 17 naschokken in de drie uur na de aardbeving. Ook de seismografen van het KNMI in De Bilt hebben de bevingen geregistreerd.

L'Aquila
Het midden van Italië wordt vaker opgeschrikt door aardbevingen. In 2009 kostte een beving met een kracht van 6,3 in L'Aquila, zo'n 100 kilometer ten zuiden van het huidige epicentrum, het leven van bijna 300 mensen. Door de aardbeving toen werden tienduizenden huizen vernietigd. Zo'n 1.500 bewoners raakten gewond.

Twitter bericht wordt geladen...

Mensen werden in hun slaap overvallen door de aardbeving.
In het dorpje Amatrice wordt hard gezocht naar overlevenden onder het puin.