Direct naar artikelinhoud
Update

250 doden; ruim 200 mensen uit puin gered na aardbeving Italië

Zoals de grond in Midden-Italië blijft trillen, zo blijven ook de cijfers over de slachtoffers van de aardbeving van dinsdagnacht bewegen. De stand is nu dat de beving aan zeker 250 mensen het leven heeft gekost, dat er nog minstens zo veel gewond in het ziekenhuis liggen, onder wie een fiks aantal in levensgevaar, en dat duizenden Italianen dakloos zijn geraakt.

Vrouwen zoeken steun bij elkaar in het dorp Illica, nabij Accumoli.Beeld afp

Op veel plaatsen wordt nog steeds naar vermisten gezocht. Reddingswerkers hebben tot nu toe 215 mensen levend onder het puin vandaan gehaald, onder wie veel kinderen, meldde het Italiaanse persbureau ANSA donderdag. De hulporganisatie Save The Children heeft een speciale noodopvang voor hen geopend in de buurt van Amatrice.

Maar er zijn nog veel meer tentenkampen verrezen. Het Internationale Rode Kruis heeft 426 vrijwilligers, 109voertuigen en twee veldkeukens ingezet, en in totaal zijn bijna 5.500 politieagenten, soldaten, brandweerlieden en ziekenbroeders in het bevingsgebied aan het werk. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft beloofd 'niemand aan zijn lot over te laten niet één familie, geen enkele stad en geen enkel dorp'.

Stemmen van onder het puin

'Silenzio, stil!', even klonk er een stem van onder het puin. Correspondent Jarl van der Ploeg bezocht vandaag het rampgebied in Italië. Lees hier zijn reportage. (+)

Naschok

Al die hulpdiensten doen hun werk terwijl de aarde nog geregeld natrilt. Zo werd Midden-Italië donderdagmiddag opnieuw opgeschrikt door een flinke naschok van 4,3, nadat er donderdagochtend al een schok van 4,5 was gemeten. De schok van dinsdagnacht had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter.

De Italiaanse aardbevingsdeskundige Warner Marzocchi uitte donderdag bij de BBC zijn zorgen dat er nog een grote aardbeving in het gebied zal plaatsvinden. Aardbevingen vinden in clusters plaats, zei hij. 'Dat betekent dat de kans na een zware aardbeving als deze groot is dat er nog eentje volgt.'

In de rest van Italië zijn inmiddels honderden solidariteitsacties op poten gezet. Er worden inzamelingsacties gehouden voor kleding en huisraad. Hotels, bed and breakfasts en mensen met vakantiewoningen openen massaal hun deuren voor slachtoffers, en ook wordt in vrijwel elke stad bloed gegeven. Bovendien wordt er moedermelk gedoneerd voor vrouwen die door verwondingen of stress zelf geen borstvoeding meer kunnen geven.

Inwoners van Amatrice bekijken de schade na de aardbeving in het midden van Italië.Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

Brandweermannen en reddingswerkers in Amatrice, een van de getroffen plaatsen in Italië waar zeker 53 mensen omkwamen.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Met de grond gelijk gemaakt

Het Italiaanse ministerie van Cultuur liet weten dat alle entree-opbrengsten van Italiaanse musea komende zondag bestemd zijn voor de restauratie van gebouwen die door de aardbeving zijn beschadigd.

Een van de breedst gedragen acties is georganiseerd door de voedselblogger Paolo Campana. Honderden Italiaanse restaurants in binnen- en buiteland zetten de komende dagen hun versie van de beroemde pasta all'amatriciana op hun menu. Van elk verkocht bord beloven ze 2 euro aan het Italiaanse Rode Kruis te doneren. Uitgerekend weekend zou in Amatrice de vijftigste editie van een lokaal voedselfestival plaatsvinden, vooral ter meerdere eer en glorie van die wereldberoemde pastasaus uit het dorp.

Reddingswerkers vanochtend in Accumoli.Beeld reuters
Een reddingsteam zoekt in het puin in Amatrice naar overlevenden.Beeld epa

Getroffen regio

Opvallend veel ambulances, politietroepen en vrijwilligers in de getroffen dorpen kwamen woensdag uit L'Aquila. Dat komt niet alleen omdat die stad vlak bij het getroffen gebied ligt, maar ook omdat ze in L'Aquila weten hoe hard zo'n natuurramp aan kan komen. In 2009 legde een aardbeving vrijwel de hele stad in puin en kwamen er meer dan driehonderd mensen om het leven. 80 duizend mensen raakten dakloos.

De vrijwilligers weten bovendien wat voor traject de getroffen regio in zou kunnen gaan. In de jaren na de beving in 2009 werden weliswaar honderden miljoen euro's uitgegeven aan de heropbouw van de regio - met veel bombarie aangekondigd door de toenmalig premier Silvio Berlusconi - alleen blijkt dat negen jaar later nog altijd grote delen van het gebied in puin liggen. Een groot deel van de fondsen die werden toegewezen voor de wederopbouw zouden zijn doorgesluisd naar bouwbedrijven die banden hebben met de maffia, schreef The Irish Times dit voorjaar. Ongeveer 30 procent van de sindsdien gebouwde huizen is zelfs dusdanig slecht dat ze herbouwd moeten worden.