Direct naar artikelinhoud
Live

Teruglezen - Italië getroffen door grote aardbeving

Het midden van Italië is in de nacht van dinsdag op woensdag getroffen door een aardbeving. Er zijn tientallen doden gevallen. Lees hier ons liveblog terug.

Lees hier het nieuwsbericht.

Reddingswerkers zoeken onder het puin naar slachtoffers.Beeld reuters

17:37 woensdag 24 augustus 2016

De Italiaanse brandweer heeft een video geüpload van een drone die over het getroffen gebied in Amatrice vliegt. Op de video is te zien hoe reddingswerkers mensen onder het puin zoeken.

Twitter bericht wordt geladen...

17:24 woensdag 24 augustus 2016

Paus Franciscus heeft zes brandweermannen van het Vaticaan naar de plek des onheils gestuurd. De lieden gaan in Amatrice reddingswerkers bijstaan. 'Ik ben diep bedroefd na het nieuws dat kinderen onder de slachtoffers zijn', zei de paus tegen tienduizenden mensen die zich hadden verzameld op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.

17:15 woensdag 24 augustus 2016

'Driekwart van het dorp is weggevaagd', zei burgemeester van Amatrice Sergio Pirozzi tegen de Italiaanse staatszender RAI. 'Het doel is om zo veel mogelijk mensen te redden. Er zijn stemmen onder het puin.' Alleen al in Amatrice vielen ten minste 53 doden.

16:24 woensdag 24 augustus 2016

De Italiaanse overheid heeft extra plekken in het leven geroepen waar mensen bloed kunnen doneren.

16:05 woensdag 24 augustus 2016

De Duitse bondskandelier Angela Merkel heeft toegezegd dat Duitsland Italië waar mogelijk zal ondersteunen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier verklaarde dat als om hulp gevraagd wordt 'Duitsland klaarstaat om te helpen'. Nederland heeft ook hulp toegezegd.

15:59 woensdag 24 augustus 2016

De Italiaanse autoriteiten hebben het voorlopige dodental vastgesteld op 73 mensen. Nog altijd zijn er mensen vermist.

Schade in Amatrice.Beeld ap

15:53 woensdag 24 augustus 2016

De Italiaanse misdaadpreventie is op haar hoede voor mensen die een slaatje willen slaan uit de chaos in de getroffen gebieden. De politie heeft 17 teams gestuurd naar Midden-Italië om te waken voor plunderaars. Vele huizen zijn beschadigd en duizenden mensen hebben noodgedwongen hun woningen verlaten.

Een helikopter vliegt boven Amatrice.Beeld ap

14:37 woensdag 24 augustus 2016

Volgens een telling van het Italiaanse persbureau ANSA is het dodental gestegen tot 63. Het persbureau telt 35 doden in Amatrice die zijn bevestigd door de burgemeester, elf in Accumoli en zeventien in een lijkenhuis in de stad Ascoli Piceno. Daar staat een ziekenhuis waar veel gewonden in de regio naartoe zijn gebracht.

14:26 woensdag 24 augustus 2016

Tegenover Sky News Italy heeft de burgemeester van Amatrice inmiddels bevestigd dat het aantal doden in de getroffen plaats zeker 35 bedraagt. Daarmee komt het dodental boven de vijftig uit, al hebben de autoriteiten dit nog niet officieel bevestigd.

Twitter bericht wordt geladen...

14:03 woensdag 24 augustus 2016

Er heeft opnieuw een aardschok plaatsgevonden, meldt de Italiaanse nieuwszender RAI. Tot in Rome zou die trilling zijn gevoeld. Volgens RAI bedroeg de kracht van de schok 4,9 op de schaal van Richter. Over schade als gevolg van de kortstondige schok is niets bekend.

Die 4,9 is een voorlopig getal, benadrukken de autoriteiten. 'Het epicentrum en de kracht van de aardbeving moeten nog worden bevestigd. In het geval van zo'n grote beving is het normaal dat nieuwe schokken zich voordoen.'

Een vrouw treurt in Amatrice.Beeld ap

13:49 woensdag 24 augustus 2016

De reddingsoperatie behelst een enorme onderneming. Het getroffen gebied telt 69 dorpjes die vaak lastig te bereiken zijn. Door het uitgestrekte, bergachtige gebied en de schade van de aardbeving hebben reddingswerkers nog niet alle afgelegen plaatsen kunnen bereiken.

In dorpen als Amatrice zijn de hulpdiensten al sinds vanochtend vroeg bezig met puinruimen, op zoek naar overlevenden en dodelijke slachtoffers van de ramp. In onderstaande video worden een man en een meisje in veiligheid gebracht nadat ze onder het puin vandaan zijn gehaald.

12:58 woensdag 24 augustus 2016

Het dodental loopt verder op. Alleen al in Amatrice zouden 35 mensen om het leven zijn gekomen, meldt RAI. Deze cijfers zijn nog niet officieel bevestigd; de lokale autoriteiten houden het vooralsnog op 17 dodelijke slachtoffers. Wel was de burgemeester van Amatrice somber gestemd. 'Ik geloof dat het dodental verder zal stijgen', zei hij tegen persbureau The Associated Press.

Twitter bericht wordt geladen...

12:30 woensdag 24 augustus 2016

De Italiaanse premier Matteo Renzi zal vanmiddag het rampgebied in het midden van het land bezoeken. Hij bedankt de reddingsteams, meldt persbureau The Associated Press. 'Geen familie, stad of gehucht zal alleen blijven.'

12:22 woensdag 24 augustus 2016

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen in een verklaring: 'Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het natuurgeweld in het hart van Italië.'

Een man voor een verwoest gebouw in Amatrice.Beeld ap

12:13 woensdag 24 augustus 2016

Meerdere landen, waaronder Frankrijk en Israël, hebben hun hulp aangeboden aan Italië. Rome is inmiddels ingegaan op het aanbod van Brussel: het heeft het EU-crisismanagementteam verzocht om satellietbeelden van de door de aardbeving getroffen gebieden. Zo hopen de Italiaanse autoriteiten een totaalbeeld te krijgen van de schade.

Een gewonde vrouw wordt door reddingwerkers uit de puin gedragen.Beeld ap

11:46 woensdag 24 augustus 2016

Het officiële dodental van de aardbeving is opgelopen tot 38. Dit heeft een woordvoerder van de autoriteiten bekendgemaakt. De Italiaanse nieuwszender RAI meldt dat tien personen omkwamen in de regio Marken, rond de plaats Arquata del Tronto. 28 doden zijn gevallen in de regio Lazio, tussen Amatrice en Accumoli. De verwachting is dat het dodental verder oploopt.

Man wordt in Amatrice onder het puin vandaan gehaald.Beeld ap

11:27 woensdag 24 augustus 2016

Het Italiaanse Rode Kruis heeft automobilisten opgeroepen de Via Salaria, de belangrijkste weg in de regio, te vermijden. Zo kunnen reddingswerkers sneller naar het getroffen gebied. Veel elektrische voorzieningen zijn uitgeschakeld om de veiligheid van de hulpdiensten.

Onderwijl heeft ook de Europese Unie heeft haar hulp aangeboden aan Italië. 'De EU staat klaar om te helpen', twitterde Christos Stylianides, Europees commissaris van humanitaire hulp en crisismanagement.

Twitter bericht wordt geladen...

10:53 woensdag 24 augustus 2016

In Accumoli zijn zeker negen doden gevallen, bevestigt de burgemeester. Eerder zei hij dat het dorp minstens zes dodelijke slachtoffers van de aardbeving telde. Drie of vier inwoners worden vermist, zo'n tweeduizend mensen geëvacueerd, aldus de burgemeester geciteerd door de Italiaanse nieuwszender RAI.

10:48 woensdag 24 augustus 2016

Door de bergachtige omgeving en de beschadigde infrastructuur als gevolg van de aardbeving, zijn de getroffen dorpen niet altijd goed te bereiken voor de hulpdiensten. Zo is Acquasanta Terme nog altijd geïsoleerd, waarschuwen boswachters. In het plaatsje, gelegen ten oosten van Pescara del Tronto, richtten de aardschokken eveneens schade aan.

'We hebben zoveel mogelijk mensen nodig om te helpen', aldus de burgemeester van het stadje, geciteerd door Financial Times. 'Er is niet veel tijd in dit soort situaties. Er zijn veel oudere mensen.'

Hulpverleners in Arcuata del Tronto.Beeld ap

10:27 woensdag 24 augustus 2016

Paus Franciscus heeft zijn wekelijkse toespraak uitgesteld vanwege de aardbeving. In plaats daarvan heeft hij met het aanwezige publiek gebeden voor de slachtoffers in het getroffen gebied.

'Na de burgemeester van Amatrice hebben horen zeggen dat het dorp niet meer bestaat en dat er kinderen onder de slachtoffers zijn, ben ik diep bedroefd', zei de paus tegen tienduizenden mensen die waren verzameld op het Sint-Pietersplein in Rome. Met de rozenkrans in de hand leidde hij het gebed in.

Twitter bericht wordt geladen...

10:00 woensdag 24 augustus 2016

In Pescara del Tronto worden zeker honderd mensen nog vermist, meldt de Italiaanse nieuwszender RAI. Het plaatsje is zwaar getroffen door de aardbeving. 'Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp', zei de burgemeester.

Hoeveel mensen er precies vermist zijn in de andere dorpen is niet bekend. In Amatrice worden in ieder geval negen mensen vermist, onder wie drie nonnen, vier ouderen en twee Afghaanse vluchtelingen.

09:52 woensdag 24 augustus 2016

Reddingswerkers ondervinden hinder met het bereiken van het getroffen gebied. Rotsblokken blokkeren her en der de toegangswegen tot de dorpen, zoals op de Via Tito Vespaniano naar Accumoli. Ook zijn wegen onbegaanbaar geworden door aardverschuivingen.

09:48 woensdag 24 augustus 2016

Misschien is Pescara del Tronto nog wel het zwaarst getroffen door de aardbeving. Het dorp ligt grotendeels in puin. Er zouden zeker tien doden zijn gevallen. Twee kinderen, van zeven en vier jaar oud, zijn levend uit het puin gehaald. Ze waren bij hun grootmoeder, die nog onder de brokstukken ligt maar contact heeft met de reddingswerkers.

Twitter bericht wordt geladen...

09:27 woensdag 24 augustus 2016

Het aantal doden is verder opgelopen, aldus de Italiaanse krant La Stampa. Na een nieuwe rondgang langs de getroffen gemeenten komt de krant uit op een voorlopig dodental van 21. De Italiaanse brandweer kan dit nog niet bevestigen.

In de dorpen zoeken inwoners en brandweerlieden naar mensen onder het puin. De brandweer heeft de hulp ingeroepen van thermische camera's, zodat ze niet blind hoeft te zoeken naar overlevenden onder de stenen.

09:15 woensdag 24 augustus 2016

Hieronder een luchtfoto van Amatrice na de aardbeving, gemaakt door de Italiaanse brandweer.

'Ik weet niet wat ik moet zeggen', aldus de dorpspastoor tegen The Associated Press. 'We leven in een immense tragedie. We kunnen alleen maar hopen dat er zo min mogelijk slachtoffers zijn en dat we allen de moed hebben om verder te gaan.'

Teruglezen - Italië getroffen door grote aardbeving
Beeld reuters

09:10 woensdag 24 augustus 2016

De aardbeving heeft Amatrice zwaar getroffen. Hele gebouwen zijn gereduceerd tot puin. Sommigen zijn daarbij omgekomen, anderen ontsnapten aan de dood.

'Het hele plafond viel naar beneden, maar raakte mij niet', vertelt Maria Gianni, inwoner van Amatrice, aan persbureau The Associated Press. 'Ik kon slechts een kussen op mijn hoofd leggen. Ik had geluk dat ik niet werd geraakt, alleen een been is licht verwond.'

Schade in Amatrice.Beeld ap

08:28 woensdag 24 augustus 2016

Langzaam neemt het aantal doden dat is bevestigd toe. Minstens dertien mensen zouden zijn omgekomen bij de aardbeving. Dit bericht de Italiaanse krant La Stampa op basis van een rondgang langs de gemeenten in het getroffen gebied.

De burgemeester van het plaatsje Accumoli heeft vastgesteld dat daar zeker zes doden zijn gevallen. Eerder werden twee dodelijke slachtoffers aangetroffen in zowel Amatrice als Pescara del Tronto. In de getroffen dorpen zitten nog veel mensen vast onder het puin.

'We hebben al meerdere doden onder het puin vandaan gehaald, maar we weten niet hoeveel eronder liggen', aldus de burgemeester van Amatrice.

Twitter bericht wordt geladen...

08:16 woensdag 24 augustus 2016

De Franse krant Le Figaro heeft videobeelden van de schade in het getroffen dorp Amatrice. Volgens de burgemeester van het Italiaanse plaatsje ligt de helft van het dorp in puin. 'De situatie is dramatisch', zei hij tegen de Italiaanse nieuwszender RAI.

08:04 woensdag 24 augustus 2016

De basiliek van Sint-Franciscus in Assisi heeft geen schade opgelopen door de aardbeving in Italië. Dat heeft pater Enzo Fortunato van het klooster bij de basiliek gezegd tegen het Italiaanse persbureau ANSA. Sint-Franciscus (1181-1226) ligt er begraven. De huidige paus heeft zijn naam aangenomen.

De basiliek in Assisi was in september 1997 zwaar beschadigd geraakt door twee aardbevingen kort na elkaar. Restauratie duurde twee jaar.

08:02 woensdag 24 augustus 2016

Teruglezen - Italië getroffen door grote aardbeving
Beeld anp

07:57 woensdag 24 augustus 2016

Mogelijk zijn er acht doden gevallen door de krachtige aardbeving. Twee slachtoffers zijn onder het puin gevonden in het dorp Amatrice.

Twee andere doden vielen in het dorp Pescara del Tronto. Bovendien ligt een gezin met twee kleine kinderen onder het puin in Accumoli, van hen is geen teken van leven meer gekregen, aldus de burgemeester van de kleine gemeenschap. Veel mensen zitten nog vast in ingestorte gebouwen.

De beving veroorzaakte ernstige schade aan een aantal steden en dorpen, maar lijkt geen dichtbevolkte gebieden te hebben geraakt.

Inwoners van het getroffen Amatrice.Beeld afp

07:49 woensdag 24 augustus 2016

Aardbevingen komen vaker voor in Italië. Een kort overzicht:

11 januari 1693 - Een zware aardbeving treft het eiland Sicilië. Meer dan 60 duizend mensen komen om en tientallen steden en dorpen worden vernield. De herbouw van verwoeste kathedralen en andere gebouwen leidt tot een nieuwe stroming in de architectuur: aardbevingsbarok.

16 december 1857 - Een aardbeving bij Potenza, ten zuidoosten van Napels, kost aan 11 duizend tot 12 duizend mensen het leven.

28 december 1908 - Een aardbeving bij Sicilië en Calabrië (de punt van de Italiaanse laars) wekt een ruim 10 meter hoge tsunami op. Meer dan 60 duizend mensen komen om.

6 mei 1976 - Ongeveer 990 mensen sterven door een aardbeving in Friuli, in het noordoosten van Italië.

23 november 1980 - Bijna drieduizend mensen worden gedood door een aardbeving in de omgeving van het dorp Conza, ten oosten van Napels.

26 september 1997 - Twee aardbevingen treffen Assisi, in het midden van Italië. Het aantal slachtoffers blijft relatief beperkt, maar de schade aan historische gebouwen en kunstwerken is groot.

31 oktober 2002 - Ongeveer dertig mensen komen in door een aardbeving in de regio's Molise en Apulië, aan de zuidoostkust van Italië. Bijna alle slachtoffers zijn leerlingen van een school in het dorpje San Giuliano di Puglia.

6 april 2009 - Een aardbeving in het midden van Italië kost meer dan 300 mensen het leven. De schok treft hetzelfde gebied als de beving van woensdag en was ongeveer even zwaar.

Teruglezen - Italië getroffen door grote aardbeving
Beeld reuters
Inwoners van Amatrice na de aardbeving.Beeld afp

07:48 woensdag 24 augustus 2016

‘Het hele bed schudde heen en weer en ook de handdoeken’, vertelt Marc Woldberg uit Hattem aan het NOS Radio 1-Journaal. Een zoon was in paniek, maar een dochter sliep er doorheen.

‘We wisten gelijk dat het om een beving ging want we hebben zoiets al eens in lichte vorm in Zuid-Nederland meegemaakt. Een naschok een half uur later hebben we ook goed gevoeld.' Van schade heeft Woldberg niks gemerkt: ‘Buiten zag alles er nog uit als gisteren. Er zijn niet veel mensen om ons heen. Dus we zijn vervolgens maar weer gaan slapen.'

Hij zit met zijn gezin op vakantie in een agriturismo, een onderkomen op het platteland in het midden van Italië.

Teruglezen - Italië getroffen door grote aardbeving
Beeld afp

07:39 woensdag 24 augustus 2016

Facebook heeft de Safety Check geactiveerd zodat mensen kunnen aangeven dat ze veilig zijn na de aardbeving.

Deze knop werd eerder gebruikt bij de aardbeving in Nepal vorig jaar en later bij de aanslagen in Parijs, München, Nice en Turkije.

Als er een ramp gebeurt, kan Facebook besluiten om een speciaal berichtje te sturen naar iedereen die mogelijk in het rampgebied is. Gebruikers kunnen dan op de knop 'ik ben veilig' klikken. Automatisch gaat een melding naar alle vrienden van die gebruikers.

Reddingswerkers dragen een persoon op een brancard in Amatrice.Beeld reuters
Een reddingswerker redt een man uit een huis in Amatrice.Beeld reuters

07:30 woensdag 24 augustus 2016

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de alarmcentrale van de ANWB hadden enkele uren na de aardbeving nog geen meldingen gekregen over of van Nederlanders die getroffen zijn.

Het ministerie in Den Haag is bezig het verder uit te zoeken samen met de Nederlandse ambassade in Rome.

07:18 woensdag 24 augustus 2016

Volgens persbureau ANSA zijn in Amatrice twee lichamen uit het puin getrokken.

De burgemeester van Amatrice meldde eerder al dat de aardbeving veel schade heeft aangericht in zijn dorp. 'De wegen in en naar het dorp zijn afgesloten. De helft van het dorp is weg', aldus burgemeester Sergio Pirozzi. 'Er liggen mensen onder het puin', zei de burgemeester die tevens liet weten dat bruggen zijn ingestort. Amatrice telt een kleine drieduizend mensen.

Teruglezen - Italië getroffen door grote aardbeving
Beeld ap

07:15 woensdag 24 augustus 2016

- Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de plaats Perugia in het midden van Italië.

- De aardbeving vond rond 03.30 uur plaats en was tot in Rome te voelen.

- Met name de steden Accumoli, Amatrice, Posta en Arquata del Tronto zijn zwaar getroffen.

- Er zijn zeker zes mensen om het leven gekomen.

- Het Amerikaans seismologisch instituut USGS heeft code rood afgegeven voor de mogelijke economische schade.

Teruglezen - Italië getroffen door grote aardbeving
Beeld afp