Direct naar artikelinhoud

Tonnen ruwe olie in Rode Zee door lek in pijpleiding

Tonnen ruwe olie in Rode Zee door lek in pijpleiding

Door een lek in een pijpleiding ter hoogte van de Jordaanse haven van Akaba is 200 ton ruwe olie in de Rode Zee gelekt. Dat meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, nadat het door Jordanië op de hoogte werd gesteld van het lek.

De olie lekt in de buurt van de havenstad Eilat, waardoor Israël vreest voor vervuiling van de stranden en het koraalrif in de Golf van Akaba. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Israël blijft in contact met Jordanië en houdt zich indien nodig klaar om materiële hulp te bieden en manschappen te sturen naar Jordanië, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat toevoegt dat Jordanië 'zich met de zaak bezighoudt'. Volgens Haaretz heeft Israël tot dusver nog geen verzoek om hulp gekregen van Jordanië.

Afzuigsysteem
Jordanië en Israël hebben in het verleden verschillende rampenoefeningen gehouden rond dergelijke situaties, aldus Haaretz. Volgens het protocol moet de olie uit het water worden gehaald door afzuigsystemen en moet de olievlek ingedamd worden, zodat ze niet verder in de zee kan stromen.

De Israëlische autoriteiten waren niet op de hoogte van de oorzaak van het lek, maar volgens nieuwsberichten zou het om een barst in een pijpleiding gaan. Het lek zou ondertussen gedicht zijn.