Direct naar artikelinhoud

Noodtoestand in Mali verlengd

Een demonstratie zaterdag in Mali om president Ibrahim Boubacar Keita te steunen.

De noodtoestand die van kracht is in Mali en die zondag afloopt, is verlengd met acht maanden tot 29 maart 2017. Het parlement heeft daarover vrijdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd. De noodtoestand werd verlengd van 1 augustus tot 29 maart 2017 om middernacht.

De uitzonderingstoestand werd al verschillende keren ingevoerd sinds de aanval van 20 november 2015 op hotel Radisson Blu in Bamako. Bij die aanslag door jihadisten vielen 22 doden onder wie twee aanvallers. Op 21 juli werden veiligheidsmaatregelen aangescherpt na een aanval op een militaire basis in Nampala, waarbij zeventien soldaten werden gedood.

De nieuwe verlenging van de noodtoestand is bedoel in 'de strijd tegen het terrorisme, de georganiseerde misdaad en alle vormen van bedreigingen of aanvallen op de vrede en de veiligheid van de mensen en hun bezittingen in Mali, aldus de regering in een verklaring.

Het noorden van Mali viel in het voorjaar van 2012 ten prooi aan jihadistische groeperingen gelieerd aan Al Qaida, nadat het leger een nederlaag had geleden tegenover een rebellie van voornamelijk Toearegs. Eerst hadden ze een bondgenootschap met die groepen, daarna werden ze uitgesloten. Een internationale coalitie, gelanceerd in januari 2013 op initiatief van Frankrijk, slaagde erin groeperingen grotendeels te verdrijven. Ook Nederlandse militairen zijn in Mali gelegerd.  Toch zijn hele regio's nog steeds niet onder controle, en sinds 2015 hebben de jihadistische aanvallen zich uitgebreid naar het centrum en het zuiden van het land.